Thursday, 27 July 2006

KABINET KERAJAAN ISLAM HADHARI PENUH DENGAN ANGGOTA YANG BERMASALAH?


Satu demi satu masalah yang melibatkan anggota kabinet kerajaan Islam Hadhari dibongkar. Sebelum ini isu Rafidah Aziz yang dikaitkan dengan isu rasuah dan AP; Samy Vellu dengan isu MRR2; Nazri Aziz dan Rais Yatim dengan isu sokongan kepada IFC; Hishamuddin dengan isu kereta 1 jutanya; 11 orang menteri bukan Islam yang berani menyentuh kedaulatan Islam dalam perlembagaan; Adnan Mansur dengan otak songsang mahu pusat hiburan dibuka sehingga 5 pagi; Mashitah dengan fatwa bahawa zina halal dan bermacam-macam masalah lagi;, kini kita dikejutkan pula dengan pendedahan Dato' Seri Anwar dan Dr Rosli Yaakub tentang Menteri Kewangan Kedua, Tan Sri Nor Mohamed Yackob.

Bank Negara dikatakan telah menyenaraihitamkan Menteri Kewangan Kedua, Datuk Nor Mohamed Yakcob daripada berkhidmat dengan mana-mana institusi kewangan tetapi nampaknya ia tidak menjejaskan kareer profesionalnya.

Bekas pegawai kanan Bank Negara dan pemimpin PAS, Rosli Yaakob mendakwa, arahan tersebut dikeluarkan selepas Nor Mohamed dikatakan dikenalpasti sebagai salah seorang yang bertanggungjawab terhadap kerugian hampir RM30 bilion yang dialami bank pusat itu akibat aktiviti spekulasi matawang asing pada awal 1990-an.

Namun begitu, Rosli tidak faham bagaimana kerajaan melantiknya memegang jawatan tinggi dalam kerajaan beberapa tahun selepas beliau diarahkan meletakkan jawatan di Bank Negara.

Selepas meninggalkan Bank Negara, Nor Mohamed memegang jawatan tinggi dalam institusi kewangan, antaranya Rashid Hussain Securities dan Abrar Group International. Beliau kemudiannya dipanggil berkhidmat semula di Bank Negara sebagai penasihat khas kepada kerajaan.

Pada bulan Julai 2004, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi melantiknya sebagai Menteri Kewangan Kedua. Abdullah juga memegang jawatan Menteri Kewangan.

Rosli, yang bertugas sebagai timbalan pengurus di Jabatan Ekonomi Bank Negara sehingga 1994, mendakwa para pakar pasaran matawang asing menuding jari terhadap Nor Mohamed sebagai pemain utama dalam skim spekulasi tersebut.

“Ramai pegawai bank pusat ketawa apabila pengumuman dibuat mengenai pelantikan beliau (sebagai Menteri Kewangan Kedua)...orang yang mengakibatkan kerugian hampir RM30 juta,” kata Rosli ketika dihubungi semalam.

Berikutan krisis kewangan Asean pada 1997-98, Nor Mohamed kembali semula berkhidmat di Bank Negara dengan tugas merangka dan melaksanakan ‘kadar tambatan ringgit’.

“Tugas itu telah mengubah nasibnya – daripada ‘seorang yang terbuang’ kepada ‘penasihat yang amat dipercayai’ oleh (bekas) Perdana Menteri (Tun Dr Mahathir Mohamad),” kata Rosli, yang juga Pesuruhjaya PAS Negri Sembilan.

Berikutan itu timbul dakwaan bahawa Nor Mohamed berjaya memanjat semula tangga kareernya kerana beliau dilindungi oleh pemimpin tinggi kerajaan dalam aktiviti spekulasi ‘haram’ matawang asing itu.

Rosli berkata beliau menganggap aktiviti spekulasi yang dilakukan oleh Nor Mohamed itu sebagai haram kerana ia bercanggah dengan norma-norma dan amalan pasaran matawang serta bercanggah juga dengan dasar dan peraturan dalaman Bank Negara sendiri.

Dalam wawancara ekslusif dengan malaysiakini minggu lalu, bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa, Dr Mahathir dan bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin juga bertanggungjawab terhadap kerugian Bank Negara itu.

Rosli berkata, satu siasatan peringkat tinggi telah dijalankan mengenai kerugian tersebut dan cadangan supaya kes tersebut disiasat oleh sebuah badan penyiasat, telah ditolak.

“Ramai yang bertanya – bagaimanakah seorang yang mempunyai rekod yang tercemar, hari ini menganggota kabinet kerajaan?” tambahnya.

Rosli merujuk kepada perkara itu yang dibangkitkan lebih 12 tahun lalu oleh Ketua Pembangkang Lim Kit Siang di Parlimen mengenai kegagalan kerajaan berhubung kerugian yang amat besar itu.

Perkara tersebut timbul kembali apabila Tan Sri Tajudian Ramli membangkitkannya semula dalam saman balasnya baru-baru ini.

Ekoran itu, Lim menggesa supaya ditubuhkan sebuah suruhanjaya siasatan untuk menyiasat dan mendedahkan siapakah yang bertanggungjawab terhadap kerugian tersebut.

Semalam, malaysiakini melaporkan bahawa Gabenor Bank Negara ketika itu, Tan Sri Jaffar Hussein juga adalah antara perancang dalam spekulasi matawang asing itu.

Sementara itu, Rosli berkata, satu lagi ‘peninggalan’ Nor Mohamed ketika berkhidmat di Bank Negara ialah menginternasionalisasikan ringgit, yang telah mendedahkannya kepada serangan spekulator matawang pada 1997-1998.

“Bank Negara sendiri kemudiannya mengakui bahawa ‘kepantasan peningkatan langkah menginternasionalisasikan ringgit pada April 1989 juga menyumbang kepada kelemahan ringgit dalam tempoh berkenaan,” katanya merujuk kepada laporan tahunan Bank Negara 1998.

Katanya, aktiviti spekulasi itu dan kerugian yang dialami kemudiannya, menjadi permulaan kepada serangan yang dahsyat terhadap ekonomi negara pada 1998.

Rosli juga menyenaraikan beberapa soalan yang masih belum dijawab lebih satu dekad selepas berlakunya skandal tersebut.

Mengapakah Bank Negara terbabit dalam aktiviti spekulasi pasaran matawang asing?

Mengapakah pemimpin tertinggi negara bersetuju Bank Negara terbabit dalam aktiviti spekulasi?

Mengapakah Datuk Nor Mohamed – yang ketika itu menjadi penasihat di Bank Negara – diberi kuasa penuh untuk mengendalikan perdagangan matawang asing?
Apakah peranan jawatankuasa pengurusan rizab asing Bank Negara ketika itu?

Berapakah jumlah sebenar kerugian dalam aktiviti spekulasi tersebut?

Apakah wujud sebarang unsur-unsur jenayah dalam pengurusan rizab asing?

Apakah langkah diambil oleh Bank Negara untuk mengelak berulangnya kejadian yang sama?

Kredibiliti menteri, timbalan menteri dan setiausaha parlimen kabinet Pak Lah telah dipertikaikan banyak pihak. Namun sehingga kini Pak Lah masih mengekalkan mereka yang bermasalah ini. Rombakan kabinet pertama yang di buat oleh beliau sebelum inipun dilihat hanyalah melepaskan batuk di tangga kerana beliau masih mengekalkan 'kayu-kayu buruk' yang mencacatkan pandangan mata rakyat.

Sumber : Malaysiakini

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59