Tuesday, 11 July 2006

JAKIM TIDAK SERIUS TANGANI ISU MURTAD - HARUSSANI


IPOH 11 JULAI : Mufti Perak Datuk Seri Harussani Zakaria hari ini berkata Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) sepatutnya bersikap proaktif dengan menjalankan kajian dan siasatan berhubung masalah murtad di negara ini kerana isu itu satu perkara yang serius bagi umat Islam.

Katanya jabatan itu sepatutnya telah bertindak menjalankan kajian mengenai isu itu tanpa perlu menunggu laporan daripada mana-mana pihak.

"Mereka tidak serius dengan isu ini... satu kes murtad pun sudah cukup serius. Apa nak tunggu sampai 100,000 orang. Ini seolah-olah anggap perkara ini bukan masalah serius di kalangan umat Islam," katanya kepada pemberita di pejabatnya di sini.

Ketika diminta mengulas kenyataan Ketua Pengarah Jakim Datuk Mustafa Abdul Rahman supaya pihak yang menjalankan kajian dan mendapati 100,000 orang Islam murtad supaya menyerahkan laporan kepada jabatan itu, Harussani berkata beliau sedia memberikan laporan.

"Datanglah jumpa saya," katanya.

Harussani berkata, lebih baik bagi Jakim memulakan kajian dan siasatan untuk menangani masalah itu kerana pendedahan telah dibuat.

"Kita sudah dedahkan... patut sudah bertindak dan jalankan kajian," katanya.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Abdullah Md Zin semalam turut meminta Harussani mengemukakan bukti mengenai dakwaan itu supaya ia tidak disifatkan sebagai kenyataan "atas angin".

Beberapa hari lepas, Mufti Perak itu berkata satu laporan kajian sekumpulan Melayu profesional dan intelektual pada tahun lepas mendapati jumlah mereka yang murtad di negara ini mencapai sehingga 100,000 orang dan ia turut melibatkan seorang wanita bergelar ustazah.

Kerajaan sewajibnya menyiasat dan mengambil tindakan sewajarnya dari dahulu lagi bukannya menunggu dan menanti laporan orang lain. Kerajaan mempunyai kakitangan dan anggota yang ramai untuk menangani kes ini. Tetapi malangnya Islam Hadhari yang diamalkan oleh kerajaan sekarang tidak menganggap gejala riddah ini sebagainya suatu yang amat merbahaya kerana itu ianya tidak dihiraukan.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59