Monday, 24 July 2006

FROKAD, PARTI POLITIK DAN NGO BERJAYA HALANG FORUM ARTIKEL 11


JOHOR BAHARU 24 JULAI : Walaupun Forum ‘Hak Kebebasan Beragama’ anjuran Kumpulan Article 11 di Johor Bharu pagi Sabtu lalu diteruskan tetapi ianya berjaya di halang dari diadakan mengikut jadual. Ketua Polis daerah Johor Selatan memberi kebenaran forum itu dijalankan sehingga jam 11.30 pagi walaupun jadual asalnya, program itu akan berjalan dari 9 hingga 1 tengah hari.

Polis membuat kawalan ketat kerana FROKAD dan lain-lain kumpulan mengadakan tunjuk perasaan di hadapan hotel tempat forum itu diadakan.

Lebih 100 orang meghadiri forum berkenaan manakala kira-kira 400-500 orang penunjuk perasaan berkumpul di hadapan hotel Selesa dengan membawa kain pemidang dan poster mengecam Kumpulan Article 11 dan mengutuk forum tersebut.

Di fahamkan, ahli Frokad datang dari seluruh negara termasuk Pulau Pinang, Kedah, Terengganu dan lain-lain negeri.

Mereka melaung-laungkan slogan anti-murtad seperti ‘Jahanam IFC’, ‘Hancur, Hancur IFC” dan ‘Pertahankan Islam’ serta ‘Allahhuakbar’.

Demonstrasi itu dianjurkan oleh Front Bertindak Anti-Murtad (Forkad) yang dianggotai oleh beberapa pertubuhan Islam termasuk PAS.

Anggota polis berpakaian seragam dan berpakaian biasa berada di sekeliling kawasan dalam dan luar hotel. Para peserta diperiksa dengan rapi sebelum dibenarkan menyertai forum berkenaan.

Salah seorang pemimpin Dewan Pemuda Negeri Johor yang tidak mahu namanya disiarkan berkata beliau berpuashati dengan kerjasama Polis yang bertindak meminta Forum itu di berhentikan dengan lebih awal.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59