Friday, 28 July 2006

CONDOLEEZA RICE ANGKUH TETAP PERTAHANKAN ISRAEL


KUALA LUMPUR 28 JULAI : Seperti dijangka Setiausaha Negara Amerika Syarikat Condoleezza Rice tetap akan mempertahankan kekejaman Israel sebaliknya menyalahkan kerajaan Lubnan yang kononnya tidak berupaya untuk mengawal semua pasukan tentera dan senjata di negara itu.

Amerika sebenarnya sengaja memejamkan mata terhadap perlakuan ganas zionis yang menyerang negara berdaulat Lubnan serta membunuh orang awam yang tidak berdosa. Tiap-tiap hari media melaporkan berpuluh-puluh wanita, kanak dan orang-orang tua yang tidak berdosa dibunuh oleh Israel. Sekolah, Hospital, pejabat dan penempatan awam dibedil tanpa belas kasihan dari tentera yahudi laknatullah ini.

Semua ini sedikitpun tidak membuka mata Amerika dan negara barat. Lebih merunsingkan kita ialah pemimpin-pemimpin OIC dan Liga Arab hanya mampu mendesak dan menggesa dihentikan perbuatan zalim tersebut tanpa tindakan lebih drastik seperti menghantar tentera dan sebagainya.

Rice dalam kenyataannya semalam berkata kunci utama ke arah menangani konflik Lubnan-Israel ialah bagaimana keupayaan kerajaan Lubnan mengawal semua pasukan tentera dan senjata di negara tersebut.

"Sepatutnya tidak ada militia," kata beliau pada persidangan akhbar di akhir Persidangan Pasca Peringkat Menteri-Menteri Luar (PMC) yang diketuai Asean di sini hari ini, yang jelas ditujukan kepada pejuang Hizbullah di Lubnan yang terbabit dengan perjuangan berdarah dengan tentera Israel sejak dua minggu lepas yang mengorbankan kira-kira 400 nyawa di kedua-dua pihak.

Beliau berkata kawalan dalam pasukan dan senjata di Lubnan serta mengadakan pasukan tentera di bawah naungan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) di negara itu membentuk satu dasar bagi menamatkan krisis tersebut.

Sambil melahirkan perhatian serius terhadap situasi kemanusiaan di Lubnan, Rice berkata bahawa beliau bersedia kembali ke Asia Barat "pada bila-bila masa saya fikirkan kita boleh bergerak ke arah gencatan senjata berkekalan yang boleh menamatkan keganasan itu."

Hizbullah dan Israel telah berbalas serangan berikutan dengan laporan bahawa pejuang tersebut telah menangkap dua askar Israel dalam serbuan di rentas sempadan pada 12 Julai lepas.

Sesungguh sekarang ini sudah sampai masanya negara umat Islam bersatu untuk mengajar Amerika dan Israel dengan menyekat penjualan minyak kepada mereka. Jika jalan ini tidak berhasil langkat terakhir yang perlu dilakukan oleh membantu Lubnan dari segi ketenteraan. Negara umat Islam mesti menghantar tentera masing-masing untuk mempertahankan Lubnan dan menghalau tentera Israel dari bumi Lubnan.

Begitu juga dengan krisis di Palestin, negara umat Islam juga mesti bertindak membantu Palestin membebaskan semua tahanan dan menghalau tentera Israel dari bumi Palestin dan Baitulmaqdis.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59