Monday, 31 July 2006

BERITA MELAKA : PEMBANGUNAN YANG 'MEMATIKAN' PENIAGA MELAKA.


MELAKA 31 JULAI : Pembangunan yang dijalankan oleh kerajaan negeri Melaka nampaknya bukan untuk menyenangkan orang melayu malah dilihat ianya jelas menghancurkan orang melayu. Contoh terbaik ialah apabila taman-taman perumahan baru di buka dengan harga rumah mencecah sehingga RM150,000 keatas maka sudah pasti amat sedikit orang melayu yang mampu membelinya. Akhirnya tanah dan rumah tersebut di beli oleh orang lain. Kalau dulu tanah itu milik orang melayu sekarang tanah rumah sudah jadi milik orang lain.

Lambat laun keadaan ini akan menghakis pemilikan orang melayu sedikit demi sedikit dan akhirnya orang melayu akan terpinggir terus dari tanah tumpah darah mereka.

Begitu juga halnya dengan pembangunan di tengah-tengah Bandaraya Melaka. Ramai peniaga Melayu di sekitar Jalan Hang Tuah di sini, hanya menunggu masa untuk gulung tikar selepas perniagaan mereka terjejas teruk berikutan perpindahan stesen bas lama ke Melaka Sentral beberapa tahun lalu.

Sejak itu, kawasan berkenaan yang dulu meriah dengan kehadiran orang ramai kini sepi. Kita bimbang sehari dua lagi semua peniaga melayu ini akan 'bankrap'dan akhirnya jumlah peniaga melayu di negeri ini semakin berkurangan.

Rata-rata peniaga ditemui wakil sebuah akhbar harian mengeluh disebabkan perniagaan atau pendapatan harian mereka merosot dan mahu sesuatu dilakukan untuk menaikkan semula populariti kawasan itu.

Pengusaha kedai menjual jamu, kosmetik dan buku agama, Noraini Yunus, 37, berkata suasana perniagaan di kawasan itu sekarang jauh berbeza jika dibandingkan beberapa tahun lalu.

Bagaimanapun, katanya, sekarang dia mampu memperolehi pendapatan kira-kira RM700 hingga RM800 sehari kerana mempunyai pelanggan tetap tetapi jumlah itu jauh merosot berbanding lebih RM1,000 beberapa tahun lalu.

“Kesan yang dirasai peniaga di sekitar kawasan ini sekarang berpunca daripada perpindahan stesen bas termasuk pasar besar dan pejabat kerajaan negeri,” katanya.

Pengurus kedai Bata, Hawa Abu Samah, 51, mendakwa, perniagaan kedainya lebih terjejas walaupun dia turut mengambil bahagian dalam jualan mega yang sedang berlangsung.

Katanya, sejak pusat beli-belah Ocean ditutup selain stesen bas dan pejabat kerajaan negeri berpindah ke lokasi lain, perniagaannya menjunam dengan begitu teruk dan hanya mampu memperolehi kira-kira RM300 saja berbanding lebih RM1,000 hingga RM2,000 sebelum ini.

“Saya sudah berniaga di kawasan ini sejak 21 tahun lalu tetapi keadaan sekarang benar-benar menjejaskan pendapatannya.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Penyewa Bangunan Kerajaan Negeri Melaka, Abdul Razak Ali berkata, dua perkara saja yang mungkin mampu menyelamatkan kemerosotan perniagaan peniaga di sekitar kawasan berkenaan.

Katanya, satu daripadanya mewujudkan stesen bas kedua di tapak stesen bas lama di Jalan Tun Ali yang hanya menempatkan bas tempatan manakala kerajaan juga sepatutnya membina pasar kecil di kawasan berdekatan.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59