Friday, 21 July 2006

BERITA MELAKA : DURIAN RUNTUH UNTUK KRONI DAN KAKI AMPU DI MELAKA?


AYER KEROH, 21 Julai : Melaka menerima lapan projek pembangunan baru untuk dilaksanakan di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) bagi membangunkan negeri ini.

Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata, projek tersebut merupakan antara 880 projek pembangunan yang diumumkan Perdana Menteri (PM), Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi semalam yang bernilai RM15 bilion dan akan dilaksanakan dalam jangka masa yang terdekat ini.

“Antara yang termasuk dalam projek tersebut adalah projek bagi jalan raya daripada Peringgit menghala ke Lapangan Terbang Baru Berendam dan Politeknik Merlimau dan Kota,” katanya kepada pemberita sejurus selepas menghadiri Mesyuarat Majlis Kerajaan Negeri (MMKN), di pejabatnya baru-baru ini.

Mohd Ali menambah, kerajaan negeri bersedia untuk memberikan kerjasama kepada Kerajaan Persekutuan pada bila-bila masa bagi menggerakkan lagi ekonomi negeri dengan kadar yang segera.

Menurutnya lagi, pelaksanaan tersebut membuktikan kesungguhan PM untuk membantu dan membangunkan Melaka selaras dengan apa yang telah dinyatakan semasa dalam lawatannya baru-baru ini.

“Dengan adanya projek-projek baru seperti ini, ianya akan memberikan satu peluang yang baik khususnya kepada para kontraktor di negeri ini untuk mendapatkan projek-projek tersebut,” ujarnya.

Tambahnya lagi, dengan peruntukan yang besar itu, beliau yakin pembangunan akan dapat dilaksanakan apatah lagi ianya dapat membantu menggerakkan ekonomi negara.

Di Melaka, Projek Program Pengurusan (PPM) telahpun ditubuhkan bertujuan menjadi sebuah badan yang memantau perjalanan pengurusan bagi sesuatu projek.

Umum sudah mengetahui bahawa, hanya kontraktor melayu yang mempunyai hubungan dengan Umno sahaja yang berpeluang untuk mendapat projek-projek tersebut. Bagi kontraktor lain yang menyokong atau simpati pembangkang jangan bermimpi untuk menikmatinya. Ini adalah beberapa bentuk kezaliman dan penyalahgunaan kuasa yang sering di amalkan oleh kerajaan Islam Hadhari Melaka di bawah kepimpinan Ali Rustam atau nama manjanya Ali Ketam.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59