Thursday, 27 July 2006

BERITA MELAKA : DEWAN TIDAK PERNAH TERIMA CADANGAN BANTU PENTERNAK BABI


AYER KEROH, 27 Julai : Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Selasa lalu dimaklumkan pihak pembangkang tidak pernah mengemukakan cadangan membantu penternak babi di negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan, Alam Sekitar dan Pengangkutan negeri (BN-Machap), Datuk Wira Poh Ah Tiam, berkata setakat ini Dewan tidak pernah menerima cadangan itu daripada pembangkang.

“Dewan tidak pernah menerima sebarang cadangan daripada pembangkang,” katanya menjawab soalan tambahan Datuk Chong Tam On (BN-Bemban) di Persidangan Kedua Penggal Ketiga Dewan Undangan Negeri Ke-11, di Seri Negeri di sini, hari ini.

Chong ketika mengemukakan soalan tambahan ingin tahu adakah pembangkang menghantar cadangan untuk membantu penternak-penternak babi di negeri ini.

Sebelum itu, Betty Chew Gek Cheng (DAP-Kota Laksamana) dalam soalan lisannya bertanyakan kepada Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam mengenai kedudukan dan status penternak babi di Melaka mengikut kawasan, termasuk bilangan ladang babi yang ditutup.

Menjawab soalan itu, Poh berkata, Kerajaan Pusat telah mengeluarkan panduan menternak babi pada masa depan di mana syor itu mulai 2007, penternak babi hanya dibenarkan menternak secara berpusat (centralized) di kawasan yang dikhususkan untuk penternakan babi (Pig Farming Area, PFA).

Katanya, kerajaan negeri telah mengeluarkan arahan mengarahkan 14 ladang babi ditutup di negeri ini dan dua daripadanya telah mematuhinya manakala 12 lagi masih merayu supaya dapat beroperasi seperti biasa.

Beliau berkata, daripada jumlah itu, satu di daerah Melaka Tengah dan 11 di daerah Alor Gajah.

Poh berkata, penternak babi di Kampung Paya Mengkuang boleh meneruskan kegiatan penternakan mereka dengan syarat mempertingkatkan sistem kumbahan supaya pencemaran udara dan air dapat dikurangkan ke tahap maksimum.

Tambahnya, untuk kandang ternakan yang mempunyai sistem kumbahan yang baik ia dihadkan sebanyak 700 ekor bagi seekar kawasan.

Menjawab soalan tambahan Betty mengenai status lesen kepada penternak, Poh berkata lesen akan dikeluarkan jika penternak babi memenuhi segala syarat yang ditetapkan termasuk menyediakan ‘lay out plan’ dan menukar syarat tanah pertanian kepada penternakan.

“Jika mereka mematuhi syarat ini, kita tidak keberatan untuk mengeluarkan lesen kepada mereka,” katanya.

Mana pergi wakil-wakil rakyat Melayu, mengapa mereka tidak bersuara melahirkan kekesalan tentang bau busuk, pencemaran air dan lain-lain masalah yang dihadapi oleh penduduk Islam yang tinggal berhampiran kandang babi tersebut.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59