Friday, 21 July 2006

BERANIKAH HISHAM DAN KHAIRY GESA PAK LAH HALANG KEHADIRAN CONDOLEEZA RICE KE MALAYSIA MINGGU DEPAN?


KUALA LUMPUR, 21 Julai - Keberanian Hishamuddin dan Khairy yang nampaknya bersungguh-sungguh mengambil inisiatif untuk mengutuk serangan Israel ke atas Lebanon dan Palestin akan teruji sehari dua ini.

Apakah kedua-dua pemimpin Pemuda Umno itu berani menggesa Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi supaya menghalang Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Condoleeza Rice dari memijak bumi Malaysia minggu hadapan. Apakah Hishamuddin dan Khairy redha dengan keangkuhan Condoleeza Rice dan Amerika yang mempertahankan serangan negara sekutunya Israel ke atas penduduk Lubnan dan Palestin sejak sembilan hari lalu.

"Kita nak lihat adakah kedua-dua mereka anak jantan atau sekadar layak menjadi AJK Puteri Umno sahaja. Kalau mereka tak berani maka sahlah mereka lebih baik tukar jantina dan memohon menjadi ahli Puteri Umno" tegas Khairuddin Ismail Setiausaha DPP Kawasan Bukit Katil pagi ini.

Khairuddin dalam kenyataanya itu juga menggesa Imam Al Badawu selaku Pengerusi Persidangan Negara-negara Islam (OIC) supaya menghalang kehadiran Condoleeza yang dijadualkan pada minggu hadapan demi maruah Islam itu sendiri.

"Umat Islam di Malaysia tidak mengizinkan Condoleeza Rice untuk memijak bumi kita. Tangannya terpalit dengan kekejaman dan darah umat Islam di serata dunia. Rice juga terlibat dengan mengizinkan kekejaman yang dilakukan Israel ke atas rakyat Lubnan dan Palestin," katanya.

Sebagai langkah pertama, Abdullah perlu bertindak menghalang Condoleeza bagi menunjukkan pendirian umat Islam dan negara Islam dalam isu kekejaman Israel itu, katanya.

Sementara itu perhimpunan aman membantah kekejaman Yahudi di Masjid Kampung Baru dekat sini hari ini dihadiri kira-kira 500 peserta yang mengecam tindakan kejam Israel membunuh rakyat Lubnan dan Palestin.

Antara pimpinan PAS yang hadir ialah, Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayob; Bendahari PAS Pusat, Dr Hatta Ramli dan Pemangku Ketua Pemuda PAS Wilayah Persekutuan, Ustaz Kamaruzzaman Mohammad.

Akhbar harian melaporkan, tentera Israel terus memperhebatkan serangan di bumi Lebanon termasuk melalui jalan darat dan menggugurkan bertan-tan bom hingga meragut lebih 70 nyawa (jumlah tertinggi dalam tempoh sembilan hari pencerobohan rejim itu).

Serangan bertali arus tentera Israel yang dilengkapkan dengan senjata canggih menyebabkan lebih 300 rakyat Lubnan, kanak-kanak, wanita, golongan tua dan pejuang terkorban setakat ini.

Di sebelah Israel pula, 29 termasuk 15 penduduk awam terbunuh terkena serangan roket pejuang Hizbullah.

Hampir satu pertiga daripada mangsa (penduduk Lubnan) yang terkorban akibat konflik di Lubnan ialah golongan kanak-kanak. Lebih menyedihkan, mangsa-mangsa yang cedera pula gagal diberi rawatan kerana kebanyakan laluan dan jambatan telah rosak diserang jet-jet Israel.

Dalam perkembangan berkaitan, tentera marin Amerika menjejakkan kaki ke bumi Lebanon semalam buat pertama kali dalam tempoh 22 tahun.

Walaupun alasan Aemrika ialah untuk mengeluarkan rakyatnya dari negara itu, namun kehadiran tentera George W. Bush itu menimbulkan persoalan kemungkinan ia akan membantu tentera Yahudi menyerang habis-habisan pejuang Hizbullah.

Ini kerana, Amerika sendiri telah memberi kebenaran kepada Israel melancarkan serangan ke atas sasaran Hizbullah untuk tempoh sekurang-kurangnya seminggu lagi.

Hari ini sahaja, bertan-tan bom dimuntahkan ke bumi Lubnan melalui kereta kebal dan jet-jet pejuang?senjata canggih yang tidak dimiliki negara malang itu.

Terdahulu semalam, akhbar harian turut melaporkan Amerika memberi keizinan kepada tindakan kejam Israel membedil seluruh bumi Lubnan.Kenyataan itu dikecam pelbagai pertubuhan Islam dan masyarakat dunia

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59