Tuesday, 11 July 2006

AWAS SANG SUAMI BERHATI-HATILAH MENGGAULI ISTERI

Gambar Hiasan

Tanpa disedari oleh kita sebenarnya Rang Undang-Undang Kanun Keseksaan (Pindaan) 2004, Rang Undang-Undang Kanun Tatacara Jenayah (Pindaan) 2004 yang dijangka dibentang di Dewan Rakyat minggu ini mempunyai implikasi besar kepada Islam itu sendiri. Andai ianya diluluskan maka para suami mestilah berhati-hati dengan isteri.

Undang-undang ini juga dikhuatiri di salah gunakan oleh isteri bagi mendakwa suami bertindak kejam terhadap mereka.

Laporan Harakahdaily semalam menyebut bahawa anggota Parlimen Rantau Panjang, Haji Abdul Fatah Haron berkata, berdasar kepada kanun tersebut, seseorang suami yang ingin bersama isteri tanpa kerelaannya boleh ditafsir sebagai merogol.

Sudah jelas kepada kita kerajaan Islam Hadhari yang memerintah Malaysia hari ini semakin jauh tersasar dari Islam dalam bab munakahat ini. Kanun ini jelas bercanggah dengan prinsip Islam kerana semua orang maklum, suami berkuasa penuh ke atas isteri mengikut batas-batas ditetapkan agama di mana selagi perintah dan kemahuan suami tidak berunsur maksiat dan bercanggah dengan agama selagi itu isteri mesti patuh dan taat. Begitu juga suami mestilah faham di mana dalam keadaan isteri tidak berupaya untuk menunaikan hajatnya maka suami mesti bersabar dalam apa juga keadaan.

Dalam apa situasi jika isteri tidak bersetuju dengan kemahuan suami kedua-dua boleh berbincang dengan baik untuk mencari penyelesaian.

Haji Fatah dipetik sebagai berkata bahawa apa yang bakal berlaku apabila rang undang-undang itu diluluskan, suami boleh dikenakan tindakan di bawah kategori merogol apabila isteri tidak rela di atas perbuatan suaminya.

Dewan Rakyat pada mesyuarat kedua, penggal pertama Parlimen Ke-11, 20 Julai 2004 telah membuat ketetapan Rang Undang-Undang Kanun Keseksaan (Pindaan) 2004 dan Rang Undang-Undang Kanun Tatacara Jenayah (Pindaan) 2004 diserahkan kepada Jawatankuasa Pilihan Khas.

Jawatankuasa itu diberi tanggungjawab mengkaji kedua-dua rang undang-undang berkenaan dengan memberi pandangan serta membuat syor ke atas peruntukan yang terkandung di dalamnya.

Ia dipengerusikan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Mohd Radzi Sheikh Ahmad dan dianggotai Dato' Wan Junaidi Tuanku Jaafar (Santubong), Devamany a/l S Krishnasamy (Cameron Highlands), Tan Ah Eng Gelang Patah), Donald Peter Mojuntin (Penampang), Che Min Che Ahmad (Pasir Puteh) serta Teresa Kok Suh Sim (Seputeh).

Bagaimanapun menurut Abdul Fatah anggota Parlimen Pasir Puteh sebagai seorang berkelulusan agama dianggap gagal memainkan peranan bagi mengemukakan pandangan dalam konteks agama semasa rang undang-undang tersebut digubal.

Maka sudah jelas kepada kita bahawa pada zaman Islam Hadhari ini semakin banyak undang-undang yang jelas bertentangan dengan Islam diluluskan, sedangkan Imam Hadhari, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi diketahui umum mempunyai latar belakang agama dan lahir daru keturunan ulama'.

Rang undang-undang kanun keseksaan itu menyebut kesalahan mengadakan hubungan seks dengan memasukkan sesuatu objek ke dalam faraj atau dubur seseorang. Kesalahan itu terkandung dalam seksyen baru 377CA yang dicadangkan dalam rang undang-undang tersebut.

Hukuman yang dicadangkan bagi kesalahan terbabit iaitu penjara sehingga 20 tahun dan hukuman sebat.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59