Wednesday, 26 July 2006

APA MOTIF TENTERA KITA BERLATIH BERSAMA TENTERA AMERIKA


KEMAMAN 26 Julai : Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil mempertikaikan keputusan kerajaan khususnya Kementerian Pertahanan yang bersetuju mengadakan latihan bersama dengan Tentera Laut Amerika.

Media melaporkan bahawa Seramai 3,000 anggota tentera laut Amerika Syarikat dan Malaysia sedang menjalani latihan kesiapsiagaan bersama dalam Eksesais "Cooperation Afloat Readiness And Training (CARAT)" di perairan Laut China Selatan dan Mersing, Johor, selama 10 hari hari bermula semalam.

Ketua DPP Kawasan Hj Salamat Aman berkata, sepatutnya kerajaan Malaysia menjaga sensitiviti umat Islam Malaysian dan Dunia yang mengecam kekejaman Tentera Amerika di Afghanistan dan Iraq.

"Tentera Amerika membunuh, merogol dan menyembelih umat Islam di sana tetapi kita disini boleh mengadakan kerjasama ketenteraan pula" kata Hj Salamat lagi.

"Nampaknya kerajaan Islam Hadhari ini memang tidak berhati perut ataupun mereka ini sebenarnya kerbau yang dicucuk hidung yang takut dan menuruti setiap kata tuan mereka" tambah beliau.

Haji Salamat juga melahirkan kekesalan kerana ketika Umat Islam seluruh dunia membuat demonstrasi di kedutaan Amerika seluruh dunia (termasuk di Malaysia) membantah kekejaman Israel iaitu anak emas Amerika , tetapi pada masa yang sama tentera Malaysia boleh bersama-sama berlatih dengan tentera Amerika.

"Mana Pemuda Umno yang buat demo di Kedutaan Amerika, mengapa mereka tak tentang keputusan Bos mereka, Iman Badawi dan Najib yang benarkan askar Amerika jejak kaki ke Malaysia dan berlatih dengan askar kita" tegas Hj Salamat dengan nada marah.

Dalam kenyataan kepada media, Ketua Pengarah Operasi dan Eksesais Markas Operasi Udara, Tentera Udara Diraja Malaysia, Brig Jen Datuk Jusof Embong, berkata latihan secara bersepadu itu boleh menjadi satu platform kepada kedua-dua negara untuk bekerjasama lebih erat dalam bidang ketenteraan.

Beliau berkata program latihan itu melibatkan kaedah peperangan di laut dan darat, latihan menyelamat serta perhubungan komuniti dengan penduduk setempat.

"Kementerian Pertahanan amat berbesar hati menerima kunjungan kira-kira 1,500 Tentera Laut Amerika Syarikat untuk menjalani latihan di perairan Laut China Selatan dan juga di sekitar pantai Mersing" katanya semasa berucap pada majlis perasmian Latihan CARAT 2006 di Awana Kijal Resort dekat sini hari ini.

Nampaknya tidak ada langsung rasa kesal malah berbesar hati pula menerima kehadiran tentera negara laknatullah ini. Tidak adakah di dalam benak hati pemimpin Islam Hadhari dan pemimpin tentera kita ini rasa benci kepada puak-puak zalim ini. Kalau tiada inilah malangnya rakyat Malaysia yang tersalah pilih pemimpin.

INILAH ISLAM HADHARI YANG TIDAK TAHU MANA KAWAN DAN LAWAN.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59