Friday, 14 July 2006

APA DAH JADI DENGAN VENDOR PROTON APM INDUSTRIES SDN BHD BUANG PEKERJA TANPA PAMPASAN


Tulisan ini dihantar oleh seorang pengunjung Blog ini kepada kami.

Saya merasa terpanggil untuk menulis apabila membaca berita yang disiarkan oleh Harakahdaily hari ini yang melaporkan bahawa APM Industries Sdn Bhd salah satu vendor Proton yang produknya 'wire harness' telah 'membuang' pekerja tanpa apa-apa pampasan. Untuk makluman semua wire harness adalah wayar lengkap sesebuah kereta. Ianya menghubung keseluruhan sistem elektronik serta lampu, tingkap, remote control dan lain-lain.

Suatu ketika dahulu APM adalah antara pengeluar wire harness Proton yang utama selain dari Delphi Packard Electric (M) Sdn Bhd yang beroperasi di Terengganu. Kedua-dua syarikat seringkali bersaing untuk mendapat kontrak Proton. Saya pernah bekerja di Delphi suatu ketika dahulu.

Namun berita ini sebenarnya tidaklah mengejutkan saya kerana sebelum inipun kilang ini sering bertukat pihak pengurusan akibat prestasi turun naik mereka. Sudah banyak kali kilang ini bertukar tangan mungkin di sebabkan masalah inilah maka mereka tidak dapat bersaing dengan Delphi, Permintex dan sebagainya.

Apa yang dikesalkan ialah mengapa pihak pengurusan ini tidak memberi notis awal kepada pekerjanya kalau pun operasinya hendak diberhentikan terus. Saya sebenarnya mempunyai beberapa orang kawan yang bekerja di kilang tersebut. Nasib mereka tidak saya ketahui sehingga kini.

Saya mengharapkan pihak Dewan Pemuda PAS dapat membela mereka ini. Sekurangnya Dewan Pemuda dapat mengadukan hal ini kepada Jabatan Kerajaan yang berkenaan supaya nasib mereka ini dapat di bela.

Harakahdaily melaporkan bahawa Dewan Pemuda PAS negeri Perak telah mengadakan lawatan mengejut ke kilang APM Industries di kawasan Perindustrian Ringan jelapang dekat sini baru-baru ini apabila mendapat maklumat bahawa kilang berkenaan telah menutup operasinya secara mengejut mulai 1 Julai lalu.

Lawatan tersebut yang diketuai oleh Ketua Dewan Pemuda PAS Perak, Ustaz Nor Azli Musa dan Naibnya, Ustaz Mustaffa Wahab setelah menerima maklumat seramai 266 orang pekerja kilang itu telah diberhentikan tanpa notis beramai-ramai ekoran tindakan penutupan mengejut kilangnya yang telah wujud sejak 25 tahun lalu.

Ketika ini, walaupun kilang tersebut telah dua minggu ditutup tetapi para pekerjanya masih datang setiap hari bagi mengadakan bantahan di atas tindakan membuang para pekerja beramai-ramai tanpa sebarang notis dan pampasan sewajarnya mengikut undang-undang.

Mereka mendakwa bahawa ketika pengurusan awal ketika kilang tersebut beroperasi 25 tahun lalu segalanya berjalan lancar. Tetapi setelah dipegang oleh pengurusan baru maka timbullah pelbagai perkara dan kesulitan.

Mengikut undang-undang Buruh untuk memberhentikan para pekerja pihak pengurusan harus memberi notis dahulu dan menyediakan pampasan sewajarnya mengikut undang-undang Buruh.

Ex-Delphi

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59