Friday, 21 July 2006

ALAT PENGESAN MALAYSIA GAGAL KESAN TSUNAMI. WANG RAKYAT DIBAZIRKAN?


KUALA LUMPUR 21 JULAI : Walaupun Malaysia berbelanja besar untuk memasang sistem amaran gempa bumi untuk mengesan Tsunami namun ianya gagal mengesan gempa yang mengakibat Tsunami di Pulau Jawa beberapa hari lalu. Pelbagai pihak mula mempertikaikan keupayaan dan keberkesanan alat tersebut.

“Negara berbelanja besar untuk memasang alat tersebut tetapi nampaknya ia langsung tidak berkesan. Ini sudah tentu akan membahayakan rakyat kita yang tinggal di pesisir pantai” tegas Hj Salamat Aman Ketua DPP Kawasan Bukit Katil.

“Wang rakyat telah dihabiskan untuk membeli dan memasang alat tersebut tetapi ianya tidak berkesan. Tidakkan ianya membazirkan wang rakyat” tambah beliau.

"Kuasa Allah mengatasi segala-galanya, walaupun secanggih manapun alat yang diguna, namun alat ciptaan manusia gagal menandingi ketentuan Allah. Janganlah pula manusia hendak mendabik dada bahawa mereka dapat mengesan apa sahaj dengan alat ciptaan mereka" tegas Hj Salamat.

Semalam, Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Kong Cho Ha berkata sistem amaran gempa bumi kebangsaan yang dipasang di Laut China Selatan dan Laut Andaman tidak dapat mengesan tanda-tanda berlakunya gempa bumi Isnin lepas kerana jaraknya terlalu jauh dari pusat gempa.

"Pulau Jawa sendiri menyekat gelombang gempa bumi menyebabkan sistem amaran itu gagal mencatatkan sebarang bacaan gempa bumi atau gelombang tsunami. Itu sebab amaran tidak dikeluarkan kepada orang ramai.

"Jabatan Kajicuaca bagaimanapun menerima maklumat daripada Pusat Tsunami Pasifik di Hawai mengenai kejadian itu," katanya pada sidang akhbar selepas majlis menandatangani memorandum persefahaman antara SnT Global Sdn Bhd, sebuah syarikat penyedia penyumberan luar dan Reader's Digest Asia Ltd, di sini semalam.

Gempa bumi bawah laut melanda Jawa Barat pada Isnin lepas dan mencetuskan tsunami yang mengorbankan lebih 500 orang dan 300 lagi hilang dalam gelombang setinggi antara 1.5 meter dan tiga meter itu.

Amaran tsunami dikeluarkan di sebahagian Indonesia dan Australia namun laporan itu tidak sampai kepada penduduk tempatan memandangkan sistem amaran awal tidak dipasang di kawasan berkenaan.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59