Friday, 28 July 2006

92 SEKOLAH AGAMA RAKYAT (SAR) BERJAYA DIPUJUK/UGUT/PAKSA SUPAYA BERTUKAR TARAF MENJADI SEKOLAH AGAMA BANTUAN KERAJAAN


PUTRAJAYA 28 JULAI : Sebanyak 40 peratus atau 157 daripada 383 sekolah agama milik persendirian atau negeri memohon untuk berdaftar mengikut Akta Pendidikan 1996 untuk dikawal selia dan menerima bantuan kewangan daripada Kementerian Pelajaran.

Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata daripada jumlah itu, 92 sekolah sudah berdaftar secara rasmi untuk dinaik taraf sebagai Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK).

Kita tidak tahu apakah SAR terbabit dengan sukarela memohon untuk menukar taraf mereka atau SAR itu telah dipaksa, diugut, dipujuk atau di'beli'. Apa yang pasti ada pentadbir SAR yang sudah tidak mampu untuk meneruskan operasinya semenjak bantua perkapita kerajaan kepada mereka diberhentikan oleh kerajaan Mahathir dan tidak dikembalikan oleh kerajaan Islam Hadhari Al-Badawi.

Hishamuddin berkata, Sekolah Agama Rakyat (SAR) dan Sekolah Agama Negeri yang dinaik taraf sebagai SABK akan menerima bantuan penuh kerajaan bagi pentadbiran, pengurusan guru dan sumber pengajaran.

Katanya, proses pendaftaran itu dalam usaha menjadikan pendidikan agama di negara ini setaraf dengan sekolah aliran perdana seperti sekolah kebangsaan atau sekolah jenis kebangsaan.

Semua orang tahu SABK ini akan menggunakan kurikulum pendidikan kerajaan yang terbukti gagal membentuk insan yang berakhlaq dan berdisiplin sebagaimana yang dapat dilihat hari ini gejala sosial dan dadah semakin parah di kalangan remaja yang telah menamatkan pengajian di peringkat sekolah menengah.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59