Thursday, 11 May 2006

Penubuhan parti Islam di selatan Thai dua bulan lagi


Sebuah parti Islam dijangka dilancarkan dalam masa dua bulan lagi untuk menarik sokongan lebih empat juta penduduk Islam, terutama di wilayah selatan Thailand.

Penubuhan parti yang mungkin dinamakan Ruan Thai Muslaim atau United Thai Muslim, dirancang oleh sekumpulan pemimpin dan ahli akademik Islam dan mungkin diketuai oleh seorang bekas menteri.

Bagaimanapun, menurut sumber, parti itu mungkin tidak akan dapat bertanding dalam pilihanraya umum akan datang sepertimana yang diperintahkan oleh Mahkamah Perlembagaan dua hari lalu.

Isnin lalu Mahkamah Perlembagaan mengisytiharkan pilihanraya pada 2 April tidak sah dan memerintahkan pilihanraya baru diadakan.

Sumber itu yang terlibat dalam penubuhan parti berkenaan, berkata seorang bekas menteri perdagangan dijangka mengetuai parti berkenaan yang mungkin turut dibuka kepada orang bukan Islam.

"Sebelum ini kami mempunyai dua parti politik mewakili penduduk Islam tetapi tidak berjaya. Tetapi kali ini, kami yakin parti ini akan dapat memberi impak dalam senario politik Thai," kata seorang ahli akademik dalam satu temubual dengan Bernama di Bangkok.

Pilihanraya semula

Katanya, beberapa orang sedang menggubal perlembagaan dan dasar parti itu, tetapi penubuhannya tidak sempat dilakukan menjelang pilihanraya umum yang dijangka Julai ini.

Menurut satu lagi sumber, parti baru itu akan dapat menarik sokongan umat Islam negara itu berdasarkan keadaan politik semasa, terutama di wilayah majoriti penduduk Islam di selatan seperti Yala, Pattani, Narathiwat, Songkhla dan Satun di mana terdapat 22 kerusi Parlimen.

Dalam pilihanraya umum 2005, katanya, parti pemerintah Thai Rak Thai (TRT) hanya berjaya memenangi satu kerusi manakala dalam pada pilihanraya 2 April diboikot parti pembangkang utama, termasuk parti Demokrat yang kuat di sana. Pilihanraya semula diperintah diadakan dikebanyakan tempat selepas calon TRT yang bertanding seorang, gagal memperoleh 20 peratus undi yang diperlukan untuk dipilih.

"Sebelum ini tidak banyak isu bagi umat Islam, tetapi kekacauan yang berlaku kini menyaksikan perlunya bagi satu bentuk kumpulan sokongan. Dengan parti kami sendiri, kami boleh menyuarakan sungutan melalui saluran yang betul," katanya.

Bagaimanapun bekas pengerusi Narathiwat Muslim Council Abdul Rahman Samad agak ragu dengan idea itu, kerana menurutnya, penduduk Islam merupakan minoriti di negara ini dan tidak boleh menjadi satu kuasa politik yang kuat.

"Saya bersetuju dengan cadangan kami boleh berhimpun dalam satu parti tetapi hakikatnya kami tidak boleh mendapat lebih daripada itu kerana jumlah kami yang kecil. Jika kami bertanding sekalipun kami akan kalah," katanya.

Sertai parti sedia ada

Sebaliknya, Abdul Rahman mencadangkan warga Islam Thailand boleh menyertai parti politik sedia ada yang mempunyai peluang dan kekuatan menjadi sebuah kerajaan.

Daripada empat juta warga Islam dalam negara seramai 64 juta penduduk ini, 82 peratus tinggal di selatan, kata Abdul Rahman walaupun ada yang mendakwa umat Islam di negara ini berjumlah kira-kira enam juta orang.

Beliau berkata adalah mudah untuk mempunyai suara daripada komuniti di dalam kerajaan melalui penyertaan dalam parti sedia ada di mana umat Islam boleh memperjuangkan hak mereka melalui wakil mereka.

Tetapi yang lebih penting, kata Abdul Rahman, ialah masanya tidak sesaui bagi penubuhan sebuah parti Islam terutama dengan keganasan yang berlaku di selatan yang telah mengorbankan lebih 1,200 nyawa.

"Sedangkan tanpa sebuah parti politik sekarang pun buruk sangka dan tuduhan sering dlemparkan kepada kami, saya takut jika kami menubuhkan parti sendiri, keadaan akan bertambah buruk," katanya.

Pemberontakan di wilayah-wilayah muncul kembali pada Januari 2004 selepas berdekad lamanya kumpulan militan yang memperjuangkan kemerdekaan daripada kerajaan pusat mendiamkan diri.

Sumber : Malaysiakini

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59