Thursday, 11 May 2006

KESALAHAN TELAH DIBUAT. CUKUPKAH SEKADAR MINTA MAAFKUALA LUMPUR 11 Mei - Ahli Parlimen Jasin, Datuk Mohd. Said Yusof yang sebelum ini begitu lantang `menghentam' Kastam Diraja Malaysia (KDRM) di Dewan Rakyat sehingga menimbulkan pelbagai kontroversi, memohon maaf kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, dua hari lalu.

Menurutnya, permohonan maaf tersebut dibuat ketika berjabat tangan dengan Perdana Menteri selepas majlis taklimat khas kepada pemimpin UMNO Bahagian di Ibu Pejabat parti itu di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

``Saya bersalam dengan Perdana Menteri dan memberitahu beliau, jika saya salah dalam hal ini, saya minta maaf,'' katanya kepada pemberita di lobi Parlimen, hari ini.

Mohd. Said juga menjelaskan, permohonan maaf itu juga dibuat berhubung laporan akhbar minggu lalu yang mendakwa beliau meminta Kastam `menutup sebelah mata' berhubung kes membawa kayu bergergaji tidak memenuhi spesifikasi di Pelabuhan Tukar Barang Sungai Rambai dan Kuala Linggi, Melaka.

Persoalannya cukupkah sekadar meminta maaf. AL-Badawi sebagai seorang pemimpin yang kononnya berusaha menghapuskan rasuah sepatutnya mesti mengarahkan BPR membuat siasatan serta merta kerana ianya melibatkan nama baik Parlimen Malaysia. Ini kerana jika sekiranya benar Ahli Parlimen ini menyalahgunakan kedudukannya maka sudah pasti nama Parlimen Malaysia terpalit sama.

Malangnya dalam kenyataan akhbar kepada wartawan dua hari lepas Al-Badawi langsung tidak membayangkan bahawa siasatan akan dibuat. Cuma Menteri Jabatan Perdana Menteri, Nazri Aziz sahaja yang mencadangkan supaya BPR bertindak. Itupun mungkin secara lisan sahaja.

Inilah maruah sebenar pemimpin Umno samada PM atau Ahli Parlimen itu sendiri, mereka langsung tidak menunjukkan perasaan malu. Kalau di negara maju sudah tentu Ahli Parlimen Jasin itu telah meletakkan jawatannya.

Bagaimanapun, Ahli Parlimen Jasin itu yang mempunyai dua syarikat iaitu ejen perkapalan dan pengangkutan (forwarding) enggan mengulas lanjut sama ada Perdana Menteri ada menyatakan sesuatu selepas beliau berbuat demikian.

Diminta menjelaskan sama ada kayu bergergaji itu milik syarikatnya, beliau berkata, syarikatnya hanya mengendalikan urusan sebagai ejen di pelabuhan berkenaan dan bukan peniaga kayu.

Katanya, `BinYusuf Enterprise' miliknya adalah agensi perkapalan dan pengangkutan yang mengendalikan pengimportan kayu bergergaji dari Indonesia di kedua-dua pelabuhan terbabit.

Beliau menegaskan, sejak Januari lalu, KDRM menyita kayu tidak mengikut spesifikasi dan melelongnya, sekali gus merugikan peniaga kayu di kawasan terbabit.

``Akibat tidak mahu menanggung kerugian, pengeksport kayu dari Indonesia itu beralih ke Pelabuhan Jurong, Singapura.

``Ini sekali gus, merugikan peniaga di pelabuhan berkenaan dan negara,'' ujarnya.

Menjelaskan pertemuannya dengan Pengarah dan Penolong Pengarah (Pencegahan) KDRM di ibu pejabat KDRM di Wisma Kastam, Ayer Keroh pada 14 April lalu, Mohd. Said berkata, ia dibuat selepas diminta oleh pengusaha jeti, peniaga kayu dan ejen di kedua-dua pelabuhan itu.

Selagi siasatan rapi tidak di buat dan tindakan sewajarnya tidak di ambil selagi itulah ingeriti Al-Badawi dan partinya boleh dipersoalkan sepertimana tiadanya tindakan mahkamah yang diambil keatas pesalah rasuah politik dalam Umno.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59