Thursday, 11 May 2006

IMAM AL-HADHARI 'BUTA KAYU' TIDAK NAMPAK GEJALA POLITIK WANG BERLELUASA KETIKA PEMILIHAN Umno DAN PILIHANRAYA UMUM


JOHOR BAHARU 11 MEI : Presiden Umno Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini membidas pengkritik Umno kerana tidak pernah mengiktiraf usaha parti itu memperkukuhkan integriti ahli-ahlinya, sedang ia merupakan aspek pencegahan rasuah dan politik wang.

Beliau menegaskan, usaha pembasmian rasuah dan politik wang bukan dari sudut pembersihan sahaja, tetapi ia juga menyentuh aspek pencegahan.

"Inilah barangkali jarang ditekankan oleh para pengkritik parti. Mereka ghairah untuk menghukum itu dan ini," katanya dalam wawancara satu penerbitan khas sempena ulangtahun ke-60 Umno di Istana Besar Johor, di Johor Bahru hari ini.

"Tetapi mereka tidak pernah mengiktiraf usaha kita untuk memperkukuhkan integriti ahli parti. Ini adalah aspek pencegahan," tambah beliau yang juga Presiden Umno.

"Saya nak maklumkan bahawa apa yang saya lakukan ialah kesinambungan dari kepimpinan masa yang lalu. Kalau ada orang dihukum ianya adalah kerana badan disiplin Umno telah mendapati mereka melakukan kesalahan.

Ramai pemimpin Umno termasuk Datuk Seri Isa Samad yang memenangi jawatan Naib Presiden Umno dalam pemilihan parti itu yang lalu, telah digantung keahlian dan dilucut jawatannya itu apabila didapati bersalah terbabit dalam politik wang.

"Ada aduan daripada perwakilan. Ini bukan kerja presiden atau MT sahaja," tambahnya.

Apa yang menghairankan kita bagaimana Imam Al-Hadhari ini tidak nampak anak buah menggunakan wang untuk membeli pengundi semasa Pilihanraya Umum dan pemilihan Umno. Aduan demi aduan di buat oleh PAS dan parti pembangkang tidak dihiraukan.

Malah tindakan yang dikenakan kepada Isa Samad dan Amid Nordin hanyalah tindakan yang 'separuh masak' kerana mereka langsung tidak dihukum mengikut undang-undang rasuah yang ada dalam negara kita.

Malah masih ramai 'jerung-jerung' yang terlibat dengan rasuah politik atau politik wang yang masih bebas berkeliaran menjadi pemimpin tertinggi negara sekarang ini.

Apa jadi dengan aduan terhadap Rafidah, Khir Toyo dan lain-lain. Semuanya di'bakul sampah'kan dan tidak diketahui di mana dicampakkan segala aduan tersebut.

Gejala ini sekali lagi akan dapat dilihat dalam kempen Pilihanraya Negeri Sarawak yang sedang rancak berlangsung sekarang.

Janganlah Imam Al-Hadhari cuba berselindung dengan kata-kata manis yang langsung tidak diterjemahkan kepada pengamalan dan penghayatan.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59