Tuesday, 9 May 2006

AL-BADAWI ADALAH PM KELAS KETIGA


KUALA LUMPUR 9 MEI : Imam Islam Hadhari yang menjadi PM Malaysia sekarang boleh disifatkan sebagai PM kelas ketiga kerana tidak mempunyai fikiran terbuka dan moden sebagaimana dipunyai oleh pemimpin-pemimpin negara maju seperti Britain, Amerika Syarikat dan sebagainya. Malah pemimpin-pemimpin negara umat Islam lain seperti pemimpin Iran, Palestin dan sebagainya jauh terkehadapan dari Al-Badawi ini.

Permintaan Kelab Anggota Parlimen Barisan Nasional (BNBBC) yang mahukan agar wakil rakyat BN diberikan kebebasan untuk mengundi mengikut suara hati terhadap apa-apa usul yang dibentangkan di Dewan Rakyat telah ditolak mentah-mentah oleh Al-Badawi dalam kenyataan akhbar beliau semalam.

BBC bagaimanapun mengakui seperti halnya dalam House of Commons di Britain, Whip parti boleh memaksa ahli Parlimen supaya mengundi mengikut perkara yang diputuskan parti dalam isu yang membabitkan perkara penting, seperti rang undang-undang kewangan dan undi tidak percaya serta pembacaan kedua rang undang-undang yang penting.

Imam Al-Hadhari yang juga ditanya mengapa BN tidak mengikut pendekatan sesetengah negara maju yang meberi kebebasan kepada ahli parti untuk membuat keputusan dalam sesuatu usul yang dibentangkan berkata, demokrasi yang diamalkan oleh kerajaan BN terbukti berjaya sehingga sekarang.

"Kita punyai demokrasi sendiri, kita survive berdasarkan kepada apa yang kita amalkan sebelum ini, dan kita akan terus dengan apa yang kita amalkan," katanya.

Inilah pemimpin negara yang sedang menuju ke arah negara maju tetapi kepala otaknya tidak pernah berubah ke arah kemajuan. Sebaliknya dari sehari ke hari beliau lebih suka mundur ke belakang.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59