Tuesday, 18 April 2006

SATU LAGI SURAU DIROBOH OLEH KERAJAAN ISLAM HADHARI DAN AGENSINYA.


SUNGAI PETANI 18 APR: Setelah kejadian meroboh surau dan masjid dilakukan oleh kerajaan Islam Hadhari Negeri Selangor dan Terengganu melalui Pihak Berkuasa Tempatan masing-masing, kini tiba pula giliran kerajaan Islam Hadhari negeri Kedah berbuat demikian.

Sebuah media cetak hari ini melaporkan kejadian tersebut berlaku di Seksyen 2, Bandar Puteri Jaya di sini semalam.

Seorang penduduk di situ iaitu Sdr Yasir Said memberitahu media tersebut bahawa beliau tidak dapat berbuat apa-apa kerana sebaik tiba di lokasi selepas mendapat panggilan daripada seorang kenalan kira-kira jam 9.25 pagi, surau itu sudah pun dirobohkan.

Dia kesal kerana Majlis Perbandaran Sungai Petani, Kedah (MSPK) tidak menghubungi penduduk atau ahli jawatankuasa surau sebelum meroboh bangunan terbabit.

Katanya, dia cuba mendapatkan penjelasan daripada seorang pegawai penguat kuasa yang mengetuai kira-kira 30 pegawainya dan dua jentolak milik MSPK namun tidak dilayan sewajarnya.

“Mereka seolah-olah mahu cepat beredar sebelum lebih ramai penduduk di situ tiba bagi mendapatkan penjelasan tindakan rasional yang dilakukan MSPK.

“Mereka mengambil masa hanya lima minit meroboh surau yang dibina sejak Februari lalu. Saya berasa cukup sedih kerana impian menggunakan surau di kawasan sendiri berkecai,” katanya.

Pengerusi surau, Mohamad Nokhoin Junus, berkata pihaknya sebelum ini sudah memohon pembinaan surau berkenaan melalui Pejabat Agama Daerah Kuala Muda kepada MSPK pada 16 Mac 2003.

“Oleh kerana tiada sebarang jawapan bertulis daripada MPSPK, kami mengambil inisiatif mengumpul wang penduduk Islam untuk membinanya pada Februari lalu.

“Ini dilakukan kerana Seksyen 2 BPJ tidak mempunyai surau dan kami menyewa sebuah rumah di Jalan 2/9 sebagai surau sementara yang sudah tentu tidak dapat menampung pertambahan penduduk Islam di seksyen ini iaitu kira-kira 700 orang.

“Selain itu, surau terdekat terletak di Seksyen 1, kira-kira empat kilometer dari sini dan menyukarkan penduduk berulang alik terutama yang tidak berkenderaan,” katanya.

Katanya, permohonan kedua dibuat pada pertengahan 2004 dan terbaru pada 16 Februari lalu, namun pihaknya terkejut apabila menerima notis meroboh daripada MPSPK pada 14 Mac lalu dengan alasan sudah melanggar Seksyen 72, Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1974 (Akta 133).

“Bagaimanapun, saya membuat rayuan susulan pada 4 April lalu dan hari ini MSPK meroboh surau yang sudah 70 peratus siap tanpa mengadakan perbincangan terlebih dulu yang mengakibatkan kami kerugian lebih RM40,000,” katanya.

“Kemungkinan kami membawa kes ini ke mahkamah selepas berbincang sesama penduduk dan peguam yang dilantik,” katanya.

Inilah rentetan kezaliman kerajaan Islam Hadhari yang dilihat sudah sampai ke kemuncak apabila sanggup merobohkan rumah Allah. Semasa zaman penjajah dahulu, mereka tidak berani berbuat demikian kerana mereka tahu surau atau masjid adalah tempat beribadat orang Islam yang sepatutnya tidak diganggu apatah lagi dirobohkan.

Kita juga hairan bagaimana kerajaan Islam Hadhari ini hanya berani bertindak terhadap orang Islam tetapi bila berhadapan dengan orang bukan Islam mereka kecut perut. Mereka bukannya tidak tahu bahawa berapa banyak Tokong Buddha dan Kuil Hindu yang dibina secara haram diseluruh negara samada berhampiran dengan jalanraya maupun dibuat di dalam rumah persendirian. Tetapi puak-puak pengecut ini sedikitpun tidak berani mengambil tindakan ke atas orang bukan Islam.

Rakyat terutama orang Islam mestilah sedar dan bangkit untuk menumbangkan kerajaan zalim ini.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59