Tuesday, 18 April 2006

PEMUDA BUKIT KATIL SOKONG GESAAN PPIM SUPAYA KERAJAAN GUBAL AKTA HALAL


BUKIT KATIL 18 APR : Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil menyokong gesaan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) yang menggesa kerajaan segera menggubal Akta Halal bagi membolehkan pihak yang menggunakan tanda halal sewenang-wenangnya pada produk mereka diheret ke mahkamah.

Semalam, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) berkata, ketiadaan akta itu menyebabkan pengeluar makanan tidak halal tidak takut untuk menipu dengan menggunakan sewenang-wenangnya logo halal.

"Sesiapa pun boleh menggunakan logo halal. Pengguna Islam yang tanggung beban ini kalau terpaksa beli produk haram tapi ada logo halal," kata Penyelaras Projek PPIM, Noor Nirwandy Mat Noor Din.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai daging cincang dalam tin jenama "Greatwall" yang disahkan tidak halal oleh Jabatan Agama Islam Sarawak (JAIS) walaupun ada tanda halal dalam tulisan rumi pada tin itu.

Setiausaha DPP PAS Kawasan Bukit Katil, Khairuddin Ismail berkata selagi akta demikian tidak digubal selagi itulah peniaga-peniaga yang tidak bertanggungjawab akan melakukan pelbagai penipuan dan penyelewengan berkaitan dengan status halal produk mereka.

"Siapa yang mahu bertanggungjawab kalau orang-orang Islam termakan dan terminum benda-benda haram ini" soal Khairuddin ketika dihubungi pagi ini.

Menurut laporan Bernama semalam, Noor Niwandy khuatir ketiadaan Akta Halal menyebabkan masyarakat Islam dalam negara Islam seperti Malaysia terdedah dengan permasalahan makanan yang tidak halal.

Menurutnya PPIM sudah lama mencadangkan kewujudan akta ini kira-kira enam tahun lepas tetapi sampai sekarang tidak ada tindakan drastik.

Noor Nirwandy percaya kebanyakan pengusaha restoran India Muslim yang telah membeli produk itu dalam stok yang banyak kini berasa serba salah dan keliru.

Beliau seterusnya menasihati pengguna supaya sentiasa peka dan bijak dalam memastikan produk-produk yang dimakan dan diminum adalah halal.

Beliau memuji Nestle, yang mewujudkan majlis syariahnya sendiri untuk menjamin produk makanan keluaran mereka halal sehingga penguna Islam tidak ada keraguan untuk membeli barangan mereka.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59