Monday, 17 April 2006

HENDAK JADI PEMIMPIN SAMPAI MATI


Seperti yang kita sedia maklum antara perkara yang sangat disayangi oleh manusia ialah pangkat, harta dan kedudukan. Atas dasar inilah manusia sememangnya hendak menjadi ketua atau raja sampai mati kerana dengan kekuasaan mereka menggunakan kedudukan itu untuk mengaut seberapa banyak harta dunia tanpa mengira halal atau haram.

Ianya berlainan sekali dengan Rasulullah dan Sahabat baginda yang terbukti tidak menggunakan kedudukan mereka untuk kepentingan diri.

Di Malaysia ini memang ramai yang degil dan berharap sangat dapat menjadi ketua sehingga 'mati berdiri di dalam pejabat'.

Antaranya Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud telah mengesahkan bahawa akan kekal bertanding di kerusi Balingian dalam pilihanraya negeri akan datang, untuk meneruskan khidmatnya kepada rakyat. Itulah dakwaannya iaitu untuk berkhidmat kepada rakyat. (Tetapi cuba lihat empayar perniagaan keluarganya.)

Perkara itu disahkan sendiri oleh Taib ketika ditemuramah secara langsung oleh RTM Sarawak dari Tapak Pesta Kaul di Mukah hari ini.

Taib yang juga Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) berkata selagi rakyat di kawasan Balingian masih menerimanya, beliau akan terus memberikan khidmat kepada rakyat di situ.

"Kalau orang masih sudi terima saya, saya akan kekal di sini," katanya.

Abdul Taib berpindah daripada kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Asajaya (sebelum ini dikenali Sebandi) ke Balingian pada tahun 2001 setelah mewakili DUN Asajaya sejak 1981.

"Saya sudah terlalu tua untuk berpindah-pindah kerusi dan biarlah saya terus kekal di Balingian," katanya.

Walapun telah sedar bahawa beliau tua namun untuk berundur dan memberikan laluan kepada orang lain jauh sekali. Inilah manusia.

Alahai, Adenan Satem nampaknya gigit jarilah, angan-angan nak jadi Ketua Menteri tinggal mimpilah nampaknya. Lepas ini kemungkinan besar anak Taib, Sulaiman juga akan bertanding, sepenggal dua sudah tentu Sulaiman akan ganti Taib, bermula Dinasti Taib di Sarawak.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59