Monday, 17 April 2006

DUA KERUSI DUN MELAKA MESTI DIKOSONGKAN SERTA MERTA - HJ SALAMAT AMAN


BUKIT KATIL 17 APR : Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil mendesak Ketua Menteri Melaka, Dato' Wira Ali Rustam supaya mengarahkan 2 orang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) nya mengosongkan kerusi serta-merta demi untuk membersihkan nama Dewan Undangan Negeri (DUN) yang mulia.

Desakan ini adalah berdasarkan kepada kesalahan rasuah dan kesalahan-kesalahan-kesalahan lain yang dilakukan serta juga pergantungan keahlian kedua-dua ADUN tersebut oleh parti masing-masing.

Kedua-dua ADUN yang terlibat ialah ADUN Telok Mas, Amid Nordin dari Umno dan Chua Peng Song dari Gerakan.

Pengosongan kerusi kedua-dua DUN ini amat penting untuk membersihkan nama DUN Melaka yang tercemar disebabkan anggota-anggota yang bersalah masih dibenarkan mengekalkan kerusi masing-masing.

"Pengekalan mereka ini sudah tentu akan menjejaskan kepercayaan rakyat kepada DUN dan juga ianya jelas menjatuhkan martabat DUN Melaka" jelas Ketua DPP Kawasan Hj Salamat Aman ketika dihubungi pagi ini.

Semalam, Bekas Pengerusi Gerakan negeri yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Bachang, Datuk Chua Peng Song, 52, digantung keahlian parti untuk tempoh masa tidak ditetapkan, berkuat kuasa 31 Mac lalu.

Setiausaha Agung Gerakan, Chia Kwang Chye menandatangani surat penggantungan itu selepas mesyuarat Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) parti pada 30 Mac lepas.

Peng Song dijangka menerima surat tersebut esok selepas Jawatankuasa Pusat (CC) mengesahkan keputusan yang dibuat oleh CWC.

Bagaimanapun tidak ada sebarang sebab dinyatakan dalam surat berkenaan mengenai penggantungan itu.

Peng Song juga tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan maklum balas berhubung perkara tersebut.

Dalam satu lagi surat ditandatangani oleh Kwang Chye pada 4 April lalu, Peng Song turut diminta tidak mengambil bahagian dalam aktiviti parti.

Peng Song tidak mempertahankan jawatannya pada pemilihan lepas setelah 16 tahun memegang jawatan itu.

Peng Song merupakan ADUN negeri ini yang kedua digantung keahlian selepas ADUN Telok Mas, Datuk Wira Amid Nordin, 53, yang digantung keahliannya dalam UMNO selama tiga tahun.

Amid pada September 2004 yang ketika itu merupakan Ketua UMNO Bahagian Kota Melaka, digantung keahlian parti kerana didapati bersalah mengamalkan rasuah.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59