Tuesday, 18 April 2006

BERCIUM DAN PELUK BAHU HALAL DI SISI ISLAM HADHARI


MELAKA 18 APR : Islam Hadhari yang diamalkan oleh kerajaan pimpinan Al-Badawi semakin sesat dan menyesatkan. Semalam satu lagi dalil menunjukkan ajaran baru ini semakin terpesong jauh dari Islam.

Media hari ini melaporkan bahawa Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) akan hanya dibenarkan mengambil tindakan terhadap individu atau pasangan yang berbogel atau membuka pakaian untuk melakukan sesuatu yang menjurus kepada perlakuan seksual di tempat awam.

Perkara itu terkandung dalam draf garis panduan yang akan dimasukkan dalam Undang-undang Kecil Taman PBT sebagai panduan kepada penguat kuasa ketika menjalankan tugas.

Bagaimanapun, draf awal garis panduan itu, yang sudah disediakan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan atas arahan Kabinet minggu lalu, tidak menyentuh mengenai isu bercium atau berpeluk di tempat awam.

Menterinya, Datuk Seri Ong Ka Ting (gambar), berkata penguat kuasa PBT boleh mengambil tindakan terhadap mereka yang berbogel atau ‘membuka baju untuk melakukan sesuatu’ kerana ia didefinisikan sebagai perbuatan lucah melampau.

“Definisi kelakuan lucah melampau atau sumbang ini akan diperincikan lagi selepas berbincang dengan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat; Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kementerian Pelancongan.

“Hanya selepas definisi itu diluluskan Kabinet dan Mesyuarat Majlis Negara bagi Kerajaan Tempatan (MNKT), barulah ia akan diguna pakai secara seragam oleh semua PBT,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Mesyuarat Jawatankuasa Perunding Perbadanan Perbandaran Malaysia yang dihadiri semua Yang Dipertua PBT seluruh negara di Swiss Garden Resort di Damai Laut, dekat sini, semalam.

Ong berkata, definisi penting supaya anggota penguat kuasa PBT tidak membuat tafsiran sendiri terhadap undang-undang kecil berkenaan.

“Kita tidak mahu undang-undang kecil itu ditafsirkan sewenang-wenangnya sehingga pasangan yang berpegangan tangan atau memeluk bahu pun mahu diganggu.

“Kita tidak mahu anggota penguat kuasa PBT menjadi polis akhlak kecuali jika ada aduan daripada orang ramai yang menyatakan ada orang berbogel di kawasan awam seperti taman,” katanya.

Nampaknya Islam Hadhari hanya mengharamkan berbogel tetapi berpeluk dan bercium halal. Ajaran dan mazhab manakah yang dirujuk oleh As-Syeikh Al-Badawi dan kuncu-kuncunya?

Beliau juga berkata, anggota penguat kuasa tak perlu mengekori pasangan yang masuk ke taman untuk mengintip apa yang mahu mereka lakukan kerana ini akan menghantar mesej salah kepada dunia luar terutama pelancong asing.

“Isu ini turut mendapat perhatian pihak di luar negara serta boleh memberi kesan terhadap Kempen Tahun Melawat Malaysia 2007, jika tidak dilakukan dengan betul,” katanya.

Selepas ini kita akan melihat pasangan muda-mudi akan bebas bercium, bercumbu dan berpelukan di taman-taman dan di khalayak ramai sepertimana yang berlaku di negara barat. Sudah pasti lebih banyak gejala maksiat akan berlaku dan kerajaan sepatutnya membina lebih banyak rumah kebajikan untuk anak-anak yang tidak berbapa dan beribu yang dibuang di tepi jalan, di sangkut di pagar masjid, di tepi belukar dan sebagainya.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59