Friday, 3 March 2006

USAHA PERKASA BAHASA MELAYU PADA MASA YANG SAMA JAHANAMKAN PULA


PUTRAJAYA 3 Mac - Setelah menjahanamkan Bahasa Melayu dengan melaksanakan pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris kini pemimpin kerajaan berusaha pula untuk memperkasakannya. Mana satu yang betul. Seolah-olah umpamanya dua orang kawan, seorang berusaha mencegah maksiat dan kawannya pula menggalakkan maksiat.

Inilah antara langkah-langkah yang cukup memeningkan kepala kita. Ini samalah juga dengan langkah kononnya untuk menghapuskan gejala sosial tetapi pada masa yang sama menggalakkan konsert dianjurkan, membiarkan pusat hiburan tumbuh bagai cendawan dan sebagainya.

Semalam Menteri Pelajaran Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata kerajaan tidak akan teragak-agak meminda sebarang akta atau dasar berkaitan bahasa Melayu dalam usaha memperkasa dan memartabatkan bahasa tersebut.

Beliau juga menambah bahawa langkah tegas itu juga akan turut melibatkan tindakan undang-undang jika berlaku pengabaian terhadap penggunaan bahasa berkenaan termasuk di papan tanda.

Menurutnya, ketegasan itu bagi memastikan bahasa Melayu bukan sahaja boleh dipertahan serta dihargai tetapi juga diguna dalam pelbagai aspek kehidupan seharian.

Beliau berkata, ia juga sejajar usaha Jawatankuasa Induk Memperkasa Bahasa Kebangsaan untuk mencari kaedah, pendekatan, mekanisme penyelarasan dan program yang terbaik dalam usaha memperkasa bahasa itu.

Hishammuddin berkata demikian pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Induk Memperkasa Bahasa Kebangsaan, di sini hari ini.

Turut hadir Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim.

Sehubungan itu, Hishammuddin memberitahu, satu gerakan bagi memperkasakan bahasa Melayu akan dilaksanakan dengan diberi suntikan, hala tuju dan nafas baru.

Bagi kita sebelum menggubal akta baru dan sebagainya, langkah yang paling penting ialah mengembalikan pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Melayu. Dengan langkah ini sahaja Bahasa Melayu akan dapat didaulatkan kembali di samping akta-akta baru yang mungkin digubalkan nanti.

Kita pun hairan bagaimana perkara sebegini pun pemimpin Islam Hadhari ini tidak faham dan dungu.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59