Monday, 27 March 2006

TAHNIAH PDRM SAMBUTAN HARI POLIS DIRAYAKAN DENGAN PENANGKAPAN RAKYAT


Gambar Dr. Hatta dan dua anaknya yang dibebaskan oleh Polis selepas 5 jam di tahan.MELAKA 27 MAC : Dewan Pemuda PAS Kawasan mengucapkan tahniah kepada PDRM sempenan sambutan Hari Polis ke 199. Ucapan ini lebih 'bermakna' kerana ianya disambut dengan penangkapan 25 orang rakyat Malaysia yang menyertai demo bantahan kenaikan harga minyak semalam.

Inilah agaknya saranan dan cadangan Suruhanjaya Penambahbaikan Polis yang digunapakai oleh PDRM.

Tindakan ini amat bertepatan dengan slogan PDRM iaitu 'Mesra, Cepat dan Betul'. Mereka amat 'mesra' dengan rakyat yang berdemo, Cepat menangkap pendemo dan sentiasa betul dalam semua tindakan.

Sekurang-kurangnya 25 orang ditahan semalam di kawasan Menara Berkembar Petronas kerana enggan bersurai ketika menyertai perhimpunan membantah kenaikan harga minyak.

Seramai kira-kira 1,500 orang menyertai bantahan tersebut yang diketuai Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) dan beberapa parti politik.

Antara yang ditahan ialah Ahli Jawatankuasa PAS pusat, Dr Hatta Ramli dan dua orang anak perempuannya – Atiqah, 17 tahun, dan Amirah, 6 tahun serta AJK Dewan Muslimat PAS Pusat, Aiman Athirah Al-Jundi.

Ketika demonstrasi itu bermula jam 10.10 pagi tadi, pihak polis memberi amaran bahawa ia perhimpunan haram yang diadakan tanpa permit dan mereka diberi tempoh 10 minit untuk bersurai.

Perhimpunan itu diteruskan dan Presiden MTUC, Syed Shahir Syed Mohamud serta Setiausaha Agungnya, G Rajasekaran, berucap mengecam kenaikan harga minyak dan barangan keperluan lain. Ini diikuti ucapan oleh beberapa pemimpin parti pembangkang dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan PAS.

Bagaimanapun apabila tempoh 10 minit itu hampir tamat, Timbalan Ketua Polis Dang Wangi, Mohd Rodzi Ismail mengarahkan kira-kira 50 anggota Unit Simpanan Persekutuan (FRU) dan 100 lagi anggota polis bersedia sedia untuk meleraikan perhimpunan tersebut.

Anggota polis pencegah rusuhan yang lengkap bersenjatakan belantan dan perisai, bersedia sedia bersama trak meriam air, sembilan ekor kuda dan dua ekor anjing polis.

Berikutan itu, mereka yang menyertai perhimpunan tersebut mula beredar dari kawasan KLCC tempat terletaknya Menara Berkembar Petronas.

Pemimpin PAS digari

Mereka berarak di sepanjang Jalan Sultan Ismail sambil membawa sepanduk serta melaungkan bantahan kenaikan harga minyak serta slogan reformasi. Apabila tiba di Jalan P Ramlee yang terletak 50 meter dari situ, mereka mula berpusing balik menuju ke KLCC.

Serentak dengan itu, pasukan polis terus bergegas ke pintu masuk KLCC untuk menyekat kira-kira 100 orang daripada memasuki kompleks membeli-belah di situ, menyebabkan berlakunya pergelutan antara mereka dengan pihak polis.

Berikutan itu, kira-kira 14 orang ditahan dan dibawa menaiki trak polis yang terletak dekat situ. Manakala yang lainnya masih berbaris di Jalan Ampang.

Kira-kira jam 12.30 tengahari, Dr Hatta dan dua anak perempuannya yang menyertai demonstrasi dekat Ampang Park, kira-kira 50 meter dari KLCC, ditahan polis.

Hatta digari ketika dibawa menaiki trak polis di KLCC. Turut ditahan bersama Dr Hatta adalah Ketua Muslimat PAS, Athirah Al-Jundi.

Kesemua mereka yang ditahan itu dibawa ke balai polis dan sehingga ini, masih ditahan.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59