Tuesday, 28 March 2006

SUHAKAM TIDAK BERKUASA UNTUK TEGAKKAN HAK ASASI MANUSIA


MELAKA 28 MAC : Penubuhan Suhakam tidak memberikan kesan yang besar kepada kedaulatan hak asasi manusia di Malaysia. Ini jelas dapat dilihat di mana pencabulan hak asasi manusia berlaku setiap hari di negara kita. Lebih malang lagi pencabulan ini dilakukan oleh pihak berkuasa sendiri. Sebagai contoh penahanan 'pesalah' yang tidak dibuktikan di bawah akta zalim ISA, penyalahgunaan kuasa polis menahan rakyat dalam sebarang demonstrasi dan sebagainya.

Penubuhan Suhakam hanyalah untuk mengabui mata masyarakat antarabangsa kononnya Malaysia serius untuk menangani masalah hak asasi manusia. Ianya tidak lebih dari projek gajah putih kerajaan. Jika kerajaan benar-benar ikhlas sudah tentu segala laporan dan cadangan Suhakam sebelu ini di ambil perhatian serius oleh kerajaan.

Semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Nazri Abdul Aziz berkata
kerajaan tidak pernah bercadang untuk memberi Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) kuasa untuk mendakwa.

“Saya rasa anda bermimpi, kami tidak pernah merancang memberi Suhakam "taring". Ia tidak diberikan kuasa mendakwa kerana kerja pendakwaan boleh dilakukan oleh pelbagai agensi penguatkuasa lain."

“Oleh itu tidak pernah timbul soal memberi kuasa kepada Suhakam," tegas Nazri.

Beliau memberi jawapan itu di Parlimen bagi menjawab soalan Teresa Kok (DAP-Seputeh) yang bertanya bila kerajaan mahu memberi kuasa kepada Suhakam yang selama ini dianggap sebagai "harimau tidak bertaring".

Jawapan Nazri ini jelas menunjukkan kerajaan tidak serius dalam hal-hal mengenai hak asasi manusia.

Teresa berkata, Suhakam tidak berupaya melakukan apa-apa selain daripada menerima aduan. Contohnya dalam protes membantah kenaikan harga minyak semalam di mana polis bertindak kasar dan mencabul hak berhimpun.

Nazri menegaskan, perhimpunan yang diadakan itu adalah salah kerana permit polis diperlukan untuk menganjurkan sebarang protes.

Menjawap satu soalan lain dari Ketua DPP Pusat Salahuddin Ayub (PAS-Kubang Kerian), Nazri berkata, laporan tahunan Suhakam tidak perlu dibahaskan di Dewan Rakyat kerana ia boleh dibincangkan di forum lain

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59