Thursday, 9 March 2006

Samy Vellu bohong berjaya pertahankan harga tol


Menteri Kerja Raya Datuk Seri S. Samy Vellu, jelas silap dan berbohong apabila dia berkata yang kementeriannya tidak tunduk kepada tekanan daripada syarikat konsesi tol yang mendesak dinaikkan tol kerana kenaikan tol sebenarnya tertakluk kepada perjanjian yang berat sebelah bukan kepada kementeriannya. Perjanjian berat sebelah tersebut, terang-terang merugikan rakyat dan kerajaan. Pengumuman Samy yang kosong dan tidak bermakna itu dibuat apabila dia berkata kerajaan tidak akan membenarkan apa-apa kenaikan tol pada tahun ini dan tidak akan tunduk kepada tekanan daripada syarikat-syarikat tol. Perkara tersebut didedahkan oleh Setiausaha Agung DAP Sdra Lim Guan Eng di Petaling Jaya.

Menurut Guan Eng, terdapat 2 sebab mengapa Samy cuba mendapat publisiti murahan dengan pengumumannya bahawa kononnya dia tidak akan benarkan kenaikan tol membebankan pengguna selepas kenaikan harga minyak baru-baru ini.

Pertama, sebab Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi telah berjanji pada 7 Sept 2005, bagi menyekat inflasi, kerajaan akan menghentikan kenaikan minyak bagi 2005.Samy hanya mengulangi semula janji Perdana Menteri tetapi membuatkan seolah-olah dia yang bertahan memastikan tol tidak naik.

Kedua, pembekuan harga tol selama dua tahun tidak akan mempunyai impak ke atas semua syarikat konsesi kerana mereka telah jadualkan kenaikan bukan dalam tahun 2005 dan 2006 seperti PLUS, Penang Bridge Sdn Bhd, Besraya (M) Sdn Bhd, Elite,Grand Saga Sdn Bhd, Kesas Sdn Bhd, Litrak, New Pantai Expressway Sdn Bhd(NPE), Konsortium Lebuhraya Butterworth-Kulim Sdn Bhd, Sistem LingkaranLebuhraya Kajang Sdn Bhd (SILK), MTD Prime Sdn Bhd dan Sistem PenyuraianKL Barat Sdn Bhd (Sprint).

Konsesi yang dijadualkan mendapat kenaikan adalah Jambatan Pulau Pinang. Kerajaan telah dipaksa dengan perjanjian konsesi yang berat sebelah, membayar pampasan sebanyak RM19 juta selepas menafikan kenaikan pada tahun lepas. Bagi Perdana Menteri atau Samy mengatakan tiada kenaikan dalam tahun 2006 tiada makna.

Guan Eng mencabar Samy Vellu mengumumkan tiada kenaikan dalam tahun 2007. Pengumuman itu akan benar-benar relevan dan bermakna kepada rakyat. Mungkin Samy kini diserang sindrom menang selepas dia berjaya mengekalkan kedudukannya sebagai presiden MIC untuk penggal kesepuluh baru-baru ini.

Malaysia Today

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59