Thursday, 9 March 2006

RAKYAT TOLAK PUJUKAN KERAJAAN "TUKAR GAYA HIDUP", "BERKORBAN"


Perdana Menteri Abdullah Al-Badawi jelas tidak berwibawa dan lemah. Kegagalan demi kegagalan tertonjol dengan sediri.Beliau gagal menunaikan janji-janji dalam 28 bulan lalu untuk membanteras rasuah dan menjadi contoh pentadbiran yang amanah dan jujur.

Rakyat mulai sedar tembelang sebenar beliau apabila satu demi satu isu besar yang melandan pentadbiran beliau gagal ditangani dengan berkesan dan meyakinkan.

Isu terbaru iaitu kenaikan harga minyak sebanyak 30 sen benar-benar menguji kesabaran rakyat.

Oleh kerana tertekan dengan bantahan rakyat, Al-Badawi telah melancarkan kempen penerangan berkaitan sebab kenaikan minyak dan menuduh pembangkang telah mengambil kesempatan kurangnya maklumat berkaitan kenaikan minyak, untuk tujuan politik pembangkang. Perdana Menteri telah mengerahkan pemimpin-pemimpin Barisan Nasional dan 4.5 juta ahli-ahli BN untuk menjelaskan sebab kenaikan minyak kepada rakyat.

Dalam kempen ini beliau sekali lagi cuba memperbodohkan rakyat dan mengajak rakyat berkorban dan menukar gaya hidup. Sedangkan beliau dan pimpinan BN lain tidak sedikitpun menunjukkan perubahan dalam gaya hidup masing-masing.

Pimpinan PAS dan parti pembangkang lain menyatakan rasa amat kecewanya dengan tindakan Al-Badawi ini. Selepas seminggu pengumuman kenaikan harga minyak, Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri dan pemimpin-pemimpin tertinggi Barisan Nasional gagal memahami dan menangani kemarahan dan rasa tidak puashati rakyat terhadap kenaikan petrol, diesel dan LPG.

Lebih serius lagi, 4,000 pemimpin-pemimpin BN yang menghadiri taklimat khas di Pusat Dagangan Dunia Putra mengenai kenaikan harga minyak juga gagal memahami punca kemarahan rakyat atau berani menanganinya. Hal itu jelas daripada dialog tiga jam bersama Perdana Menteri.

Rakyat jelata amat marah dan naik darah dengan kenaikan mengejut minyak dan ditambah dengan kenaikan yang tinggi berbanding sebelum ini. Begitu juga rakyat sudah tidak percaya dengan panggilan oleh pemimpin untuk menukar gaya hidup, berjimat cermat dan berkorban.

Kegagalan pentadbiran Abdullah untuk membawa pembaharuan yang sangat diharapkan selepas menang besar dalam pilihan raya 2004, telah mengikis keyakinan rakyat terhadap kerajaan dan seruan yang di sebelah pihak saja untuk “mengubah cara hidup” dan “melakukan pengorbanan”.

Selagi Abdullah tidak bersedia untuk bertindak tegas dan menunaikan segala ikrar beliau sebelum ini, ia akan dilihat sebagai “cakap tak serupa bikin”, walaupun dengan kerahan 4,000 ahli BN untuk menjelaskan situasi, tidak akan memberi apa-apa kesan, demikian pandangan Ketua Pembangkang Lim Kit Siang yang disiarkan oleh Malaysia Today.

Sudah sampai masanya rakyat bangkit dengan serius menentang kenaikan harga minyak ini. Penubuhan badan yanhg dinamakan PROTES yang menangani isu ini oleh PAS, parti pembangkang lain seharusnya disokong oleh semua rakyat dikira agama, bangsa dan fahaman politik.

Sumber : Malaysia Today

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59