Wednesday, 15 March 2006

Rakyat tidak akan faham


Menurut Kerajaan yang sedia ada kenaikan minyak ini dapat menjadikan Rakyat berhemah dan tidak membazir dalam perbelanjaan mereka. Ini adalah salah satu alasan yang paling dungu yang pernah diberikan kepada rakyat. Jika kita menilai dari segi perbelanjaan rakyat yang puratanya bergaji kurang dari RM1500. Apakah perbelanjaan berhemah yang boleh lagi dilakukan. Sila lihat contoh berikut:

Gaji Sebulan 1500

Perbelanjaan Sebulan
Sewa/Bayar Rumah - 400
Perbelanjaan Dapur - 400
Belanja Barang Basah - 300
Motor - 150
Minyak - 100
Bas Sekolah Anak - 100
Belanja Anak Sekolah - 100
Jumlah Perbelanjaan - 1550
Defisit - 50

Perbelanjaan di atas adalah untuk rakyat hidup sahaja iaitu makan, minum dan perbelanjaan anak-anak dan tidak termasuk lagi pakaian, insuran kenderaan (cuma pakai motor aje, kalau pakai kereta kerana anak ramai, maka insuran akan bertambah), tol kereta, buku anak-anak, susu anak-anak, dan pelbagai lagi perbelanjaan untuk hidup sebagai manusia yang mempunyai rumah dan boleh menanggung anak-anak.

Oleh itu saya rasa Kerajaan lebih banyak membazir daripada rakyat. Projek-projek yang dibangunkan oleh kerajaan banyak yang tidak mengikut piawaian dan perlu dibaiki untuk kali kedua kerana kualiti yang rendah disebabkan rasuah dan projek diberikan kepada mereka yang tidak pernah berniaga atau tidak mempunyai pengalaman, projek hanya diberikan kerana mereka adalah saudara-mara dan sahabat handai pemimpin.

Selama ini rakyat tidak ambil peduli dengan kekayaan pemimpin-pemimpin kerajaan dari hasil rasuah kerana rakyat masih boleh lagi boleh makan, tetapi sekarang bagi mereka yang gaji dibawah RM1500 pun baru lepas untuk makan, pakai dan rumah, cuba bayangkan mereka yang bergaji bawah RM1000 - makan pun susah. Jadi rakyat memang tidak akan faham kenapa Kerajaan harus menaikan harga minyak kerana rakyat semakin susah dan payah. Jika Kerajaan masih tidak menghaspuskan rasuah, saya berpendapat Malaysia akan menjadi negara dunia keempat yang mana negaranya telah porak peranda dan bankrup seperti kebanyakan negara-negara Asia yang rasuahnya berleluasa.

Rakyat tidak akan faham, jika makan pun susah. Rakyat tidak akan faham, jika rakyat sahaja yang kena berhemah dalam perbelanjaan mereka, memang rakyat tidak akan faham jika kerajaan yang sedia ada tidak tahu cara mengendali ekonomi negara dengan baik, rakyat tidak akan faham jika kerajaan terpaksa membayar pengendali tol kerugian jika Kerajaan tidak mengikut kenaikan yang telah dirancang, memang rakyat tidak akan faham jika Tenaga Nasional membeli harga elektrik dari Syarikat Pembekal Elektrik dengan harga mahal tapi dijual dengan harga murah kepada rakyat, Rakyat tidak akan faham jika air yang dibeli oleh Singapura lebih murah jika dibandingkan dengan harga yang dibayar oleh rakyat. Memang rakyat tidak akan faham dari mana datangnya kekayaan Menteri-Menteri, Adun, Ketua Bahagian UMNO dan sesiapa yang mempunyai kuasa sehingga melebihi dari gaji mereka dan rakyat memang tidak mahu faham sebab harta dan hasil negara telah dibalun oleh Kerajaan atas nama pembangunan yang tidak menguntungkan rakyat.

Oleh Rakyat Cerdik Bukan Dungu dipetik dari Malaysia Today

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59