Thursday, 2 March 2006

RAKYAT THAILAND DAN FILIPHINA BANGKIT MENENTANG PEMIMPIN MEREKA : RAKYAT MALAYSIA BAGAIMANA?


Oleh : Pentadbir Weblog.

Rakyat di negara-negara jiran kita iaitu Thailand dan Filiphina sehari dua ini bangkit menentang pemimpin negara mereka yang dikatakan menyalahgunakan kuasa dan korup.

Perdana Menteri Thailand, Thaksin Sinatwatra dituduh dengan tuduhan menyalahgunakan kuasa untuk mengkayakan keluarga dan kroninya. Manakala Presiden Filiphina Gloria Arroyo Macapagal pula sedang bermasalah dengan cubaan rampasan kuasa oleh pihak-pihak tertentu yang tidak berpuas hati dengan corak pemerintahan mereka.

Di Malaysia pula sejak Perdana Menteri, Abdullah Badawi mengambil alih tampuk pemerintahan Malaysia rakyat negara ini semakin susah dengan keputusan kerajaan menaikkan harga minyak beberapa kali sehingga harga minyak petrol sekarang ini mencecah RM1.92 dan harga diesel lebih dari RM1.50 seliter.

Bukan itu sahaja kerajaan Abdullah dilihat gagal menangani isu Permit Import kereta (AP), kes MRR2 yang retak, pencabulan demokrasi dalam pilihanraya umum dan kecil, dakwaan keatas menantunya Khairy Jamaluddin, kezaliman ISA, pencabulan keatas pilihanraya kampus, salahguna kuasa Polis dan banyak lagi.

Bagi parti pembangkang di Malaysia, ini adalah masa terbaik bagi mereka untuk mendapatkan pengaruh dari rakyat jika sekiranya mereka dapat menggunakan isu-isu untuk menyedarkan rakyat.

Tetapi apa yang penting rakyat Malaysia mestilah sedar tentang kelemahan kerajaan yang ada pada hari ini. Mereka juga harus berani meninggalkan pegangan 'khurafat' bahawa hanya BN yang sahaja yang boleh dan pandai memerintah.

Seharusnya rakyat Malaysia sudah mempunyai cukup bukti dan sebab untuk menolak Abdullah dalam pilihanraya akan datang. Di Malaysia kita tidak mahu rakyat bertindak ganas dan tidak waras dalam menangani isu seperti ini. Apa yang penting kita gunakan saluran demokrasi untuk menumbangkan kerajaan yang lemah ini.

Pilihanraya tahun 2007 atau 2008 akan datang kita sama-sama menolak kerajaan BN dan gantikan dengan kerajaan baru yang lebih bertanggungjawab dan berhemah.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59