Thursday, 30 March 2006

PILIHANRAYA ISRAEL : PARTI KADIMA PIMPINAN OLMERT MENANG 28 KERUSI SAHAJA


BAITULMAQDIS 29 Mac - Pemangku Perdana Menteri Israel, Ehud Olmert perlu membentuk kerajaan campuran lebih meluas bagi melaksanakan rancangannya untuk me-netapkan sempadan terakhir Israel setelah mandat yang diperolehnya dalam pilihan raya umum semalam tidak sebesar yang diharapkan.

Dalam ucapan kemenangannya, Olmert menyatakan beliau akan berusaha untuk mengadakan rundingan dengan pihak Palestin tetapi akan bertindak sendirian jika perlu bagi menetapkan sempadan terakhir itu.

Parti Kadima pimpinan Olmert hanya meraih 28 kerusi, iaitu kurang daripada 38 kerusi yang dijangka sebelum ini, menurut tinjauan selepas pengundian yang dijalankan oleh televisyen Israel awal hari ini.

Walaupun majoriti ahli Parlimen akan menyokong pengunduran dari Tebing Barat yang diduduki oleh Israel selama hampir 40 tahun, tuntutan bakal parti-parti komponen boleh membataskan keupayaan Olmert untuk melaksanakan agenda domestiknya.

Namun rakyat Palestin tetap yakin bahawa dasar kerajaan Yahudi itu tidak akan berubah iaitu akan memerangi umat Islam habis-habisan walau sesiapapun yang menang. Ini kerana Allah telah menceritakan di dalam Al-Qur'an bahawa orang-orang Yahudi merupakan bangsa yang tidak boleh dipercayai dan tidak boleh dibuat kawan. Mereka akan sentiasa mencari jalan untuk melenyapkan Islam dari mukabumi ini.

``Rancangan pengunduran itu boleh mendapat sokongan hampir 80 anggota Parlimen, iaitu majoriti dua pertiga. Ini perkembangan paling dramatik yang pernah berlaku,'' dakwa bakal ahli Parlimen Kadima, Haim Ramon selepas televisyen menyiarkan tinjauan pengundian itu.

``Blok kiri (termasuk Kadima) kini menguasai dua pertiga Knesset (Parlimen). Jika Olmert berani, beliau boleh membubarkan kawasan penempatan Yahudi dan mencapai perdamaian serta berundur mengikut kehendaknya. Beliau mempunyai banyak kuasa di Knesset,'' kata seorang ahli Parlimen Arab Israel, Abdel Malek Dehamsheh.

Olmert bertekad untuk membubarkan puluhan kawasan penempatan dan mengundurkan puluhan ribu pendatang Yahudi dari Tebing Barat dalam rancangan besar-besaran bagi rakyat Israel sepenuhnya dari penduduk Palestin dan menggariskan sempadan terakhir negara Yahudi itu.

Bagaimanapun dengan Kadima diramalkan hanya menguasai 28 daripada 120 kerusi Parlimen, Olmert tidak memperoleh sokongan padu yang diharapkannya.

Parti Buruh yang dijangka memperoleh 20 kerusi sebagai blok kedua terbesar di Parlimen mengalu-alukan kemenangan besar mereka dan bakal mengenakan beberapa syarat ketat untuk menyertai kerajaan yang diketuai Kadima.

Bangsa Yahudi sentiasa berdolak-dalik dalam apa juga perjanjian dan perbincangan. Malah sejarah telah membuktikan bahawa mereka sentiasa melanggar apa juga perjanjian damai dan genjatan senjata.

Mereka juga sentiasa mencari jalan untuk memusnahkan umat Islam samada dengan secara kekerasan maupun dengan cara halus.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59