Wednesday, 22 March 2006

PENCEMARAN NAJIS BABI : JPS MELAKA TERPAKSA TANGGUNG KOS MEMBERSIHKAN AIR SUNGAI


MELAKA 22 MAC : Oleh kerana terlampau berlembut dengan penternak babi, Jabatan Perairan dan Saliran (JPS) Melaka telah membelanjakan lebih RM300,000 untuk membersihkan air Sungai Tuang yang menjadi tempat buangan kumbahan dari pusat ternakan babi di Kampung Paya Mengkuang.

Ketua Unit Sungai JPS Melaka, Nora Ibrahim berkata, pihaknya telah membeli alat penapisan dari Jepun bernilai RM300,000 untuk menyuling air yang keruh supaya menjadi jernih dan tidak berbau najis babi.

Bagaimanapun, katanya usaha JPS tidak berjaya kerana pengusaha ladang ternakan babi terus membuang najis dan air kumbahan ke dalam Sungai Tuang.

“Projek perintis yang dibuat pada 2003 itu telah dihentikan beberapa bulan lalu kerana JPS tidak mampu menanggung kos yang besar,” katanya.

“Mengikut perancangan asalnya, kos membiayai projek ini sepatutnya dibiayai oleh pemilik ladang babi terbabit tetapi mereka enggan dan ini menyebabkan kami (JPS) terpaksa menghentikannya,” katanya.

Nora berkata, ini menyebabkan air Sungai Tuang kembali ke tahap asal iaitu keruh dan berbau najis babi dan tidak selamat diminum

Katanya, pihak JPS juga telah melakukan usaha mengorek untuk membuang bahan buangan yang dihasilkan dari pusat ternakan babi Paya Mengkuang tetapi ia tidak boleh menghilangkan bau.

Kolam kubahan

“Kami juga pernah mencadangkan supaya pemilik ladang babi merawat kolam kumbahan untuk membersihkan air buangan tetapi mereka tidak mahu,”ujarnya.

Nora berkata, JPS tidak mempunyai kuasa untuk mengenakan denda kepada penternak babi yang membuang kumbahan ke dalam sungai kerana soal penguatkuasaan itu di bawah bidangkuasa pihak berkuasa kerajaan tempatan.

Sementara itu, Perbadanan Air Melaka (PAM) tidak menerima laporan mengenai pencemaran air di kawasan Pekan Kuala Sungai Baru, Melaka yang disebabkan oleh pusat ternakan babi di Kampung Paya Mengkuang.

Jurucakapnya, berkata sumber air untuk penduduk daerah Alor Gajah termasuk Kuala Sungai Baru dan Pekan Linggi diambil dari Empangan Durian Tunggal dan Gadek yang disalurkan dari Sungai Tampin.

“PAM tidak mengambil bekalan air dari Sungai Tuang yang dikatakan penduduk dicemari najis babi dari Paya Mengkuang itu.

“Ini bermakna air yang dibekalkan kepada penduduk Alor Gajah dijamin selamat dari pencemaran najis babi,” katanya.

Sumber : Malaysiakini

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

1 Comment:

jernih said...

Dijemput melayari blogger kami seperti berikut.

http://empangan-jernih.blogspot.com/

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59