Friday, 3 March 2006

PEMUDA Umno UMPAMA KERBAU DICUCUK HIDUNG


PUTRAJAYA 3 Mac - Membaca ulasan Ketua Pergerakan Pemuda UMNO tentang kenaikan harga minyak hari ini cukup menyakitkan hati. Apa tidaknya semua yang 'boss' mereka kata semuanya betul dan benar.

Dalam kenyataan Hishamuddin kepada media yang disiarkan hari ini, Ketua Pergerakan Pemuda Umno tersebut menganggap keputusan kerajaan menaikkan harga runcit petrol, diesel dan gas petroleum cecair (LPG) sebagai tindakan berani yang terpaksa dilakukan berikutan lonjakan harga minyak dunia.

Ketuanya, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, kenaikan sebanyak 30 sen itu masih rendah di rantau ini selepas Brunei.

Inilah sebenarnya 'standard' kepala otak pemimpin pemuda Umno yang langsung tidak memikirkan kesusahan rakyat terbanyak.

Bagi mereka kalaunya tidak membebankan mereka maka dianggap bahawa semua rakyat pun tidak akan terbeban dengan kesan kenaikan harga minyak ini.

Cuba teliti kenyataan Hishamuddin dibawah ini, katanya :

``Impak kenaikan harga pasaran minyak dunia menyaksikan seluruh dunia melakukan `pengubahsuaian' harga dengan menaikkan harga minyak masing-masing dan Malaysia sendiri tidak dapat mengelak daripada membuat keputusan tidak popular itu.

``Kita berharap rakyat akan memahami tindakan kerajaan dan bersedia sama-sama menampung kenaikan harga minyak yang di luar kawalan kita,'' katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Hishammuddin berkata, tindakan kerajaan mengurangkan subsidi secara langsung dapat membantu generasi akan datang tidak lagi terbeban dengan tanggungan subsidi yang mungkin jauh lebih besar.

Dalam perkembangan sama, Hishammuddin mengingatkan para peniaga di negara ini supaya tidak mengambil kesempatan dengan menaikkan harga barangan sesuka hati berikutan perkembangan baru tersebut.

``Kita telah menggerakkan Pemuda untuk turun padang bagi memberi penjelasan kepada rakyat di peringkat akar umbi dan memastikan mereka tidak keliru serta benar-benar memahami langkah kerajaan tersebut,'' tambah beliau.

Beliau langsung tidak menunjukkan kegusaran tentang betapa susahnya rakyat untuk meneruskan kehidupan kerana kesan kenaikan harga barang selepas ini.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59