Wednesday, 29 March 2006

PELIK BIN AJAIB


Di Malaysia ini memang banyak berlaku perkara pelik dan ajaib. Suatu waktu dulu kisah bank-bank kecil 'telan' bank besar dalam isu penggabungan bank-bank.

Sekarang kisah Syarikat penerbangan kecil dan diibaratkan masih 'budak hingusan' mengalahkan 'orang tua bangka' dan besar. Berita media menyiarkan bahawa Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) akan memberhentikan satu pertiga atau kira-kira 6,500 kakitangannya dan menyerahkan penerbangan domestiknya, kecuali 19 laluan, kepada syarikat tambang murah AirAsia di bawah rancangan rasionalisasinya.

Hebat sungguh MAS berniaga. Cara hendak mendapatkan untung ialah dengan memberhentikan perkhidmatan di laluan-laluan tertent. Setahu kita kalau nak untung mestilah menambahkan laluan bukannya mengurangkan laluan.

Selain itu cara mereka nak untung ialah menjual aset-aset tertentu. Macam ini orang kampung macam saya pun boleh tadbir MAS tak payah suruh Idris Jala (Gambar)

MAS juga akan kehilangan subsidi kerajaan di bawah rancangan tiga tahun pemulihannya bagi kembali mencatat keuntungan mulai 2007, demikian menurut satu kenyataan Jabatan Perdana Menteri lewat semalam.

Di bawah struktur baru itu yang berkuatkuasa 1 Ogos, AirAsia akan mengambil alih 96 laluan domestik MAS, yang sebahagian besarnya tidak menguntungkan MAS.

MAS akan hanya mengendalikan baki penerbangan utama domestik, ke destinasi utama seperti pulau peranginan Langkawi dan pusat pelancongan di Sabah dan Sarawak, manakala tumpuan utamanya adalah kepada penerbangan peringkat antarabangsa.

Bagi melaksanakan proses rasionalisasi ini, kerajaan akan menawarkan pampasan bagi pemansuhan perjanjian penguraian perniagaan domestik di antara MAS dan Penerbangan Malaysia Bhd.

"Dengan ini akaun untung rugi untuk penerbangan domestik MAS akan ditanggung oleh MAS dan tidak lagi oleh kerajaan.

“Kerajaan tidak akan memberi subsidi kepada MAS atau AirAsia untuk beroperasi di sektor penerbangan domestik,” katanya,

AirAsia, syarikat penerbangan tambang murah terbesar di rantau ini, mahu mengambil alih laluan penerbangan domestik, terutama yang tidak menguntungkan MAS, terutama ke kawasan luar bandar dan bandar-bandar kecil.

Era baru bermula

MAS yang mengumumkan bulan lalu, rancangannya untuk kembali mencatat keuntungan, berkata ia akan memberhentikan kira-kira 6,500 daripada 23,000 kakitangannya dan mengurangkan jumlan pesawatnya dari 40 kepada 21 buah.

Pengarah Urusan MAS yang baru, Idris Jala menyifatkan kerjasama dengan AirAsia itu sebagai “satu permulaan era baru dalam industri penerbangan di Malaysia”.

Perubahan itu adalah sebahagian daripada rancanga pemulihan bernilai RM4 bilion yang diumumkan Februari lalu untuk memulihkan syarikat penerbangan negara itu yang mengalami kerugian RM1.3 bilion dalam tahun kewangan 2005.

Syarikat itu juga merancang untuk mengurangkan penerbangan laluan antarabangsa yang tidak menguntungkan dan menjual bangunan ibupejabatnya di Kuala Lumpur.

Menurut MAS, syarikat penerbangan negara itu mengalami kerugian kerana kenaikan harga minyak dan kekurangan jumlah penumpang dan berharap kembali mencatatkan keuntungan mulai 2007.

Pelik sungguh sehingga sekarang MAS tidak mengakui bahawa antara sebab mereka mengalami kerugian adalah kerana kos operasi yang tinggi akibat dari pembaziran, kelemahan pentadbiran, penyelewengan dan sebagainya.

Mereka masih mahu menipu rakyat dengan menyalahkan kenaikan harga minyak dan ketiadaan penumpang. Bukankah syarikat lain seperti Singapore Airlines (SIA) tidak menghadapi kenaikan harga minyak. Kita juga sedar bahawa jumlah penumpang terutamanya lalun domestik tidaklah kurang sebagaimana dakwaan MAS. Contohnya penerbangan ke Kota Bharu sering penuh dan tidak mencukupi.

Rakyat mendesak kerajaan supaya telus dalam hal ini. Menteri dan peneraju MAS terdahulu mesti bertanggungjawab dan di heret ke muka pengadilan.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

1 Comment:

semuts said...

Jika syarikat penerbangan utama negara telah berlaku kerugian yang sedemikian, ini bermakna negara telah mengalami masalah ekonomi yang boleh dianggap begitu teruk sekali di abad ini.

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59