Monday, 27 March 2006

Memo bantah kenaikan harga minyak gagal dihantar kepada PM


KUALA LUMPUR 27 MAC : Kerajaan didesak jangan mengorbankan kepentingan rakyat bagi mengimbangi defisit belanjawan dengan cara mengurangkan subsidi harga minyak.

Dalam memorandam membantah kenaikan harga minyak yang hendak dihantar kepada pucuk pimpinan negara hari, Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC dan sekumpulan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) menegaskan, walau dalam keadaan apa sekalipun, langkah mengimbangi defisit belanjawan mesti mendahulukan kepentingan golongan pekerja, bukannya kehendak atau pandangan sekumpulan pengurus dana

Memorandam itu menyatakan, sepatutnya kerajaan mengatasi masalah asas yang menjejaskan ekonomi seperti pembaziran dalam sektor awam, rasuah dan upah rendah.

" Malah kerajaan harus meningkatkan kadar cukai bagi golongan terkaya di Malaysia dengan memperkenalkan cukai progresid dan menaikkan cukai pendapatan persendirian bagi mewrewka yang memperolehi pendapatan meleibihi RM500,000 setahun," tegas memorandam itu lagi.

Memorandam bantahan itu diedarkan kepada media massa di perhimpunan membantah kenaikan harga minyak di bangunan Parlimen pagi tadi.

Kira-kira 500 penunjuk perasan berkumpul di luar kawasan Parlimen sejak pukul 9 pagi lagi untuk menghantar memorandam berkenaan dengan diketuai oleh MTUC.

Selain itu memorandam trsebut juga meminta kerajaan menyediakan akan Peteronas untuk penelitian awam. Kerajaan diminta mendedahkan ke mana dan bagaimana dana minyak negara dilabur dan diagihkan.

" Keuntungan Petronas harus digunakan untuk menguarangkan beban golongan pekerja" kata memorandam itu.

Kerajaan juga disaran menggubalk undang-undang penyelarasan kos kehidupan dan memperkenalkan segera elaun kos kehidupan (COLA) sebanyak RM150 kepada semua pekerja bagi mengurangkan beban inflasi yang ditanggung oleh golongan pekerja.

Memorandam itu bagaimanapun gagal disampaikan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamad Nazri Aziz dan Ketua Pembangkang, Lim Kit Siang kerana polis tidak membenarkan para penunjuk perasaan memasuki kawasan Parlimen.

Hanya dua orang wakil dibenarkan menghantar memorandam berkenaan.


Kumpulan penunjuk perasaan menolak keputusan polis itu kerana mereka mahu 10 orang wakil dibenarkan menghantar memorandam tersebut. Selapas rundingan dengan pihak polis, lima wakil dibenarkan masuk dengan syarat para penunjuk perasaan lain bersurai.

Mereka bagaimanapun menolak tawaran polis itu dan membuat keputusan berarak ke ibupejabat Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) di Jalan Raja laut, di ibu negara.

Mereka berarak ke Suhakam dengan membawa poster dan melaung-laungkan slogan anti kenaikan harga petrol. Kesasakan jalanraya berlaku setiap kali kumpulan itu menyebrangi jalan menuju ke Jalan Raja Laut.

Ketibaan kumpulan penunjuk perasaan di pejabat Suhakam pada pukul 10.40 pagi telah disambut oleh satu unit Polis Simpanan Persekutuan (FRU) dan dua trak meriam air.

Beberapa orang wakil penunjuk perasaan dengan diketuai oleh Presiden MTUC, Syed Shahir Syed Mohamad dibenarkan ke pajabat Suhakam untuk menghantar memorandam. Pesuruhjaya Suhakam, Siva Subramaniam menerima memorandam tersebut.


Sumber : Malaysiakini

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59