Friday, 3 March 2006

MANA MUNGKIN PENIAGA TIDAK NAIKKAN HARGA BARANGAN


BUKIT KATIL 3 MAC : Media hari ini melaporkan bahawa lesen premis perniagaan yang pemiliknya terus berdegil selepas diberi amaran dan dikompaun kerana menaikkan harga barangan tanpa alasan munasabah, akan ditarik balik.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Mohd Shafie Apdal berkata kementeriannya akan bekerjasama dengan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan untuk membolehkan tindakan itu diambil.

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan bertanggungjawab terhadap Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) yang terbabit mengeluarkan lesen untuk premis perniagaan beroperasi di kawasan mereka.

“Langkah ini adalah sebahagian daripada usaha kerajaan untuk memastikan peniaga tidak menaikkan harga barang sewenang-wenangnya, kononnya kerana terpaksa menanggung kenaikan kos harga minyak.

Mana mungkin peniaga tidak akan menaikkan harga barangan berikutan kos pengangkutan yang sudah tentu meningkat. Kalau harga minyak petrol dan diesel dengan mendadak dalam jumlah yang besar sudah tentulah kos pengangkutan akan meningkat dengan mendadak juga.

Mohd Shafie berkata, kementeriannya kini mengambil langkah proaktif dengan membuat pemantauan dan mengambil tindakan terhadap pengusaha yang menaikkan harga tanpa perlu menunggu laporan mengenainya.

Apakah Shafei boleh memastikan semua kedai dan premis perniagaan yang berjumlah ratusan ribu malah mungkin jutaan boleh dipantau oleh pegawainya setiap hari. Kalau ini boleh dilakukan barulah kita yakin bahawa kenaikan harga barangan ini dapat dikawal. Kalau tidak jangan bercakap mengikut 'sedap mulut' sahaja.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59