Friday, 24 March 2006

Khazanah yakin TNB diberi kenaikan tarif


KUALA LUMPUR 24 Mac - Belum 'kering' airmata rakyat menangisi kenaikan harga barang dan minyak, kemungkinan besar rakyat akan menangis lagi. Kali ini kerana kenaikan tarif elektrik. Dengan berikutan dari kenyataan Khazanah Nasional Bhd (Khazanah) yang begitu yakin kerajaan akan menimbang semula permohonan Tenaga Nasional Bhd. (TNB) untuk menaikkan tarif elektrik.

Kalau benar perkara ini terjadi maka episod malang rakyat di bawah pemerintahan AL-Badawi akan berterusan dan tidak akan berakhir nampaknya.


Pengarah Urusan Khazanah, Datuk Azman Mokhtar berkata semalam, keyakinan itu berdasarkan kejayaan TNB meningkatkan kecekapan sehingga berjaya meraih keuntungan hampir RM1 bilion sejak kerajaan mula memperkenalkan pelaksanaan tranformasi syarikat milik kerajaan (GLC) pada 22 bulan lalu.

``Sebenarnya isu ini di luar bidang kuasa Khazanah tetapi saya yakin dengan prestasi yang ditunjukkan kerajaan akan menilai semula permohonan syarikat itu,'' katanya kepada para pelabur pada majlis Invest Malaysia 2006 di sini hari ini.

Sebelum ini, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif TNB, Datuk Che Khalib Mohamed Noh dilaporkan berkata, syarikat itu telah memohon kepada kerajaan untuk menaikkan kadar tarif elektrik sebanyak 10 peratus tahun ini.

Meskipun meraih keuntungan, kenaikan itu perlu kerana TNB berdepan dengan tekanan kenaikan kos operasi akibat peningkatan harga bahan api dunia dan bebanan hutang melebihi RM30 bilion dalam menyediakan perkhidmatannya kepada rakyat Malaysia.

Kerajaan, bagaimanapun telah menolak permohonan itu dan sedang menimbang satu formula jangka panjang bagi mengelak kenaikan kadar tarif elektrik pada masa depan.

Sebelum itu, Azman dalam ucapannya meminta kerajaan memastikan supaya kesinambungan laluan Malaysian Airline System Bhd. (MAS) tidak terjejas dengan keputusan kerajaan memberi laluan domestik utama kepada AirAsia Bhd. (AirAsia).

``Kami bukannya meminta MAS diberi `makan bersuap', sebaliknya syarikat penerbangan kebangsaan itu perlu diberi peluang untuk memberikan khidmat di sebanyak mungkin laluan yang berdaya saing dan kesinambungan penerbangannya untuk laluan lain dijamin tidak terjejas.

``Jika tidak MAS dan negara mungkin rugi kerana kehilangan pilihan dan kesimbungan dalam laluan berkenaan,'' kata beliau.

Azman berkata, Proton Holdings Bhd. (Proton) juga tidak menolak bahawa syarikat kereta nasional itu perlu mewujudkan perkongsian strategik dengan beberapa pembuat kereta lain.

Namun, katanya, Proton perlu mengambil langkah bijak membuat pilihan untuk memastikan ia dapat mengekalkan kebebasannya.

Dalam pada itu, beliau berkata, Khazanah kini sedang meninjau beberapa peluang pelaburan di China dan Indonesia.

``Di China, kami masih mengenal pasti sektor pelaburan yang bakal dibuat sementara di Indonesia Khazanah berminat untuk melabur dalam sektor infrastruktur.

Sebelum ini, katanya, Khazanah pernah membuat pelaburan dalam sektor telekomunikasi dan perbankan di Indonesia.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

1 Comment:

Askinstoo said...

Very nice! I found a place where you can
make some nice extra cash secret shopping. Just go to the site below
and put in your zip to see what's available in your area.
I made over $900 last month having fun!

make extra money

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59