Wednesday, 1 March 2006

KEUNTUNGAN PETRONAS : RAKYAT BERHAK PEROLEHI NIKMAT - HJ SALAMAT


BUKIT KATIL 1 MAC : Ketua DPP Kawasan Bukit Katil, Hj Salamat Aman berkata bahawa rakyat Malaysia berhak mendapat nikmat dari keuntungan Petronas yang berbilion-bilion ringgit.

DPP Kawasan menggesa kerajaan supaya mengagihkan keuntungan Petronas kepada rakyat yang sudah pasti akan menanggung kesusahan ekoran dari kenaikan harga minyak dan harga barangan.

Menurut laporan media, keuntungan Petronas sekurang-kurangnya RM35.5 bilion adalah tahun kewangan 2004-2006.Keuntungan RM35.5 bilion ini tidak termasuk RM31.2 bilion dibayar kepada kerajaan dalam bentuk cukai dan bayaran royalti.

DPP Kawasan percaya bahawa jika kerajaan betul-betul mahu membantu rakyat mereka seharusnya menggunakan setiap sumber yang ada untuk membangunkan negara bukannya membebankan rakyat untuk menanggung perbelanjaan meningkatkan prasana kemudahan awam.

'Mana ada kerajaan sebodoh kerajaan BN yang tidak pandai menggunakan keuntungan hasil minyak untuk membantu rakyat, kita hairan mana pergi duit Petronas yang berbilion ringgit ini. Tidakkah ianya boleh digunakan untuk mengurangkan beban kewangan kerajaan' kata Hj Salamat.

Dengan ini, Dewan Pemuda PAS Kawasan mengecam keputusan kerajaan BN yang mengumumkan kenaikan 30 sen kepada Rm1.92 seliter dan diesel naik 23 peratus kepada RM1.58 selitar.

“Dengan kenaikan harga petrol dan peningkatan kadar inflasi, bagaimana rakyat hendak meneruskan kehidupan, adakah kerajaan hendak meramaikan peminta sedekah atau meningkatkan kadar jenayah kerana orang mencuri untuk makan" tegas Hj Salamat.

"Alasan yang diberikan oleh kerajaan bahawa wang yang dijimatkan berikutan kenaikan harga barangan petroleum itu, akan digunakan untuk membiayai pembangunan projek dan memperbaiki lagi sistem pengangkutan untuk faedah rakyat adalah tidak boleh diterima. Ini kerana tanggungjawab menyediakan prasarana kepada rakyat adalah tanggungjawab kerajaan dan ianya tidak seharusnya dibebankan kepada rakyat".

"Rakyat sudah 'letih' membayar cukai dan sekarang ditambah pula dengan kenaikan harga minyak atas alasan untuk jimatkan duit kerajaan dan penjimatan itu akan digunakan untuk kesejahteraan rakyat, ini tak masuk akal" tegas Hj Salamat lagi.

Nota : Marilah sama-sama kita bangkit untuk menumbangkan kerajaan BN yang gagal mentadbir negara dengan baik. Pilihanraya akan datang kita pangkah PAS dan pembangkang

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

1 Comment:

Jeego said...

Hai, Di antara banyak blog yang saya lawati hari ini, blog anda antara yang hebat. Saya akan bookmark blog anda!

Saya ada website kerja dari rumah. Peluang kerja dari rumah di sini.

Lawatilah website saya bila ada masa lapang :-)

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59