Sunday, 5 March 2006

KERAJAANLAH YANG PATUT DIAMBIL TINDAKAN KERANA KETEPIKAN BAHASA MELAYU


MELAKA 5 Mac - Berita utama Utusan Malaysia hari ini menyiarkan berita bahawa Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) perlu diberi kuasa untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap mana-mana pihak yang memperlekehkan penggunaan bahasa Melayu.

Beberapa tokoh serta pakar bahasa yang dihubungi berpendapat, ia adalah cara terbaik untuk menangani kepincangan penggunaan bahasa kebangsaan dalam pelbagai aspek yang semakin ketara.

Tetapi mereka harus sedar bahawa Kerajaanlah intitusi yang pertama sepatutnya di ambil tindakan kerana mengenepikan Bahasa Melayu dalam pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik. Kerajaan telah dengan jelas membelakangkan Dasar Pendidikan Negara.

Baru-baru beberapa orang pelajar dari Perak telah menfailkan saman terhadap kerajaan kerana menggunakan Bahsa Inggeris dalam kedua-dua subjek tersebut.Namun sehingga kini saman tersebut tidak diketahui perkembangannya. Adakah ianya 'dibakulsampahkan' seumpama aduan Lutfi Othman terhadap Khir Toyo.

Ketua II Gabungan Penulis Kebangsaan (Gapena), Profesor Datuk Dr. Abdul Latiff Bakar berkata semalam, ketiadaan peraturan ketat menyebabkan tidak timbul rasa takut di kalangan masyarakat jika tidak menggunakan bahasa Melayu dengan betul.

Jelasnya, bagi membolehkan DBP bertindak mengikut undang-undang, akta-akta agensi itu yang sedia ada perlu dipinda.

Mungkinkah DBP yang duduk dibawah dagu kerajaan berani mengambil tindakan terhadap 'orang' yang memberi 'rezeki' kepadanya. Di Malaysia perkara sebegini adalah mustahil di Malaysia.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59