Wednesday, 22 March 2006

KERAJAAN ISLAM HADHARI MELAKA LEBIH SAYANGKAN BABI DARI ORANG MELAYU


MELAKA 22 MAC : Kerajaan Islam Hadhari negeri Melaka sekali lagi meminggirkan kepentingan dan kedaulatan orang melayu di Melaka apabila lebih mengutamakan babi dan penternaknya dari orang melayu.
Sebelum ini pelbagai kepentingan orang melayu dinodai oleh kerajaan Ali Rustam (lebih dikenali sebagai Ali Ketam). Antaranya merobohkan gerai Mara di tengah-tengah Bandaraya Melaka, memindahkan pelabuhan nelayan dan lain-lain.

Kali ini penduduk melayu sekitar Kuala Sungai Baru, Melaka yang kini menghadapi pencemaran najis babi mungkin terpaksa “lari” ke tempat yang lebih selesa jika kerajaan tidak menutup perusahaan ternakan babi di kawasan itu.

Antara kampung yang paling terjejas akibat bau dan air sungai yang tercemar ialah Kampung Teluk Gong, Kampung Paya Mengkuang dan Kampung Baru.

Ketua Kampung Teluk Gong, Zainal Yusop berkata, satu kawasan yang telah diratakan untuk dijadikan tapak profek perumahan, telah menjadi tempat babi berkubang kerana kampung ini terletak berhampiran kawasan ternakan babi di Paya Mengkuang.

“Walaupun kawasan ternakan babi Kampung Paya Mengkuang berpagar tetapi kadangkala babi didapati menyusup keluar dan berkeliaran di kawasan kampung ini.

“Penduduk kerap terserempak dengan babi yang merayau dalam kampung dan ini membimbangkan penduduk kerana mengancam keselamatan kanak-kanak dan orang tua,” katanya.

Kampung Teluk Gong mempunyai kira-kira 1,500 penduduk dan keseluruhannya orang Melayu yang melakukan pelbagai jenis pekerjaan termasuk menjadi nelayan.

‘Berpindah jalan terakhir’

Katanya, penduduk telah mengadakan perbincangan sesama mereka untuk mencari jalan mengatasi masalah babi yang kerap merayau di dalam kampung.

“Bagaimanapun, penduduk menyatakan berpindah merupakan jalan terakhir kerana mereka sudah mempunyai rumah di kampung itu,” katanya lagi.

Menurutnya, Kampung Teluk Gong paling tercemar kerana air buangan dari ladang ternakan babi di Paya Mengkuang mengalir melalui sebatang sungai yang terletak di kampung itu.

Katanya, keadaan menjadi lebih teruk apabila hujan lebat kerana air sungai menjadi hitam serta tidak boleh digunakan untuk minuman atau mandi-manda.

Ketua Kampung Baru di Kuala Sungai Baru, Jali Durum pula berkata, sebahagian penduduk kampung yang berjumlah kira-kira 1,000 orang mahu berpindah tetapi tidak ada tempat yang sesuai.

Jelas sekali bahawa Kerajaan Islam Hadhari tunduk kepada kemahuan penternak babi ini apbila menarik balik keputusan untuk menutup kawasan penternakan babi di situ. Sebelum itu kerajaan Melaka telah mengarahkan semua kandang babi ini ditutup atau dipindahkan ke tempat lain. Tetapi akhirnya mereka terpaksa tunduk kepada penternak babi ini dan sanggup membiarkan orang melayu di kawasan itu 'terkorban'.

Inilah sikap sebenar pemimpin Islam Hadhari yang ada pada hari ini. Mereka lebih rela membiarkan kepentingan dan kedaulatan orang melayu dinodai demi kerana takut kepada golongan kafir yang mereka jadikan sebagai anak emas mereka.

Orang melayu sepatutnya sedar akan hal ini dan mesti bersedia 'mengajar' pemimpin Islam Hadhari ini dalam pilihanraya akan datang.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59