Monday, 27 March 2006

KERAJAAN ISLAM HADHARI ANGKUH


MELAKA 27 MAC : Kerajaan tidak akan mengkaji semula harga minyak walaupun ratusan lagi demonstrasi diadakan di seluruh negara, begitulah kenyataan yang dibuat oleh Menteri Jabatan Perdana Menteri, Nazri Aziz hari ini.

Kenyataan jelas menunjukkan bahawa kerajaan Islam Hadhari yang memerintah adalah angkuh dan tidak langsung menghiraukan bantahan rakyat.

Bercakap dalam sidang akhbar di lobi Parlimen hari ini, Nazri juga memberi amaran pihak berkuasa tidak akan bertolak ansur lagi dengan demonstrasi jalanan selepas ini.

"Kami tidak peduli apa orang akan kata selepas ini, kami perlu menguatkuasakan undang-undang. Lebih baik tidak mempunyai undang-undang kalau tidak mahu menggunakannya," tegas beliau.

Dari kenyataan di atas nampak jelas bahawa kerajaan ini sedang mabuk kuasa sehingga sanggup menangkap rakyat tanpa sebab munasabah. Mereka lupa bahawa mereka adalah dilantik oleh rakyat melalui proses pilihanraya.

Nazri mengulas tindakan polis menyuraikan protes membantah kenaikan harga minyak di luar menara kembar Petronas semalam di mana 22 orang telah ditahan polis.

Protes tersebut diketua oleh Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC). Pagi tadi sekali lagi kongres tersebut mengetuai kira-kira 500 penunjuk perasaan berarak dari bangunan Parlimen ke ibupejabat Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) dim Jalan Raja Laut di ibunegara.

Sebelum ini parti pembangkang dan badan-badan bukan kerajaan (NOG) merancang mengadakan protes di seluruh negara pada setiap hujung minggu hingga kerajaan menurunkan semula harga bahan api itu.

“Walaupun kamu berdemonstrasi 100 kali, kerajaan tetap tidak akan menurunkan harga bahan petroleum itu. Kamu boleh berdemonstrasi selama manapun, kerajan tidak akan mengubah keputusan yang telah dibuat," kata Nazri.

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil menyeru seluruh rakyat supaya bangkit mengadakan bantahan disetiap kawasan dan kampung demi untuk menekan kerajaan supaya menurunkan kembali harga minyak.

'Kita yakin dengan kuasa rakyat, andai kata kerajaan berdegil juga, Insya Allah kita akan ajar mereka dalam pilihanraya umum nanti' tegas Setiausaha DPP Kawasan Bukit Katil Khairuldin Ismail ketika diminta mengulas kenyataan angkuh Nazri Aziz.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59