Wednesday, 22 March 2006

KERAJAAN BAZIRKAN DUIT RAKYAT GUNA PAKAR LUAR NEGERI.


MELAKA 22 MAC : Semalam Perdana Menteri memberitahu media bahawa kerajaan telah melantik satu pasukan pakar daripada Universiti Harvard, Amerika Syarikat, untuk mengkaji dan menggubal strategi bagi memperkukuhkan kecekapan dan keupayaan kakitangan kerajaan.

Katanya, kajian itu termasuk menyediakan kursus-kursus berkaitan bagi meningkatkan sistem penyampaian perkhidmatan dan mengurangkan karenah birokrasi.

Menurut Abdullah, pasukan itu juga akan membantu penjawat kerajaan di peringkat daerah mengemaskini kerja mereka serta mengurangkan masalah kerja tertunggak yang boleh menjejaskan mutu perkhidmatan awam.

Apa yang kita musykilkan mengapa kerajaan sanggup membelanjakan wang yang besar dengan mengambil pakar luar negeri bagi menyelesaikan masalah dalaman kita. Tidakkah ianya membazir kerana 'charge' yang dikenakan sudah tentu jauh lebih tinggi dari pakar-pakar dalam negeri yang sedia ada. Setiap hari Al-Badawi menggesa rakyat berjimat cermat dan mengubah gaya hidup tetapi pada masa yang sama juga kerajaanlah yang membazirkan wang rakyat.

Kedua, kita juga kecewa dengan sikap kerajaan yang masih tidak mengiktirafkan tenaga-tenaga pakar dalam negeri seperti pensyarah-pensyarah universiti tempatan yang ramai dan berkebolehan. Ini jelas menunjukkan bahawa kerajaan memperkecil dan memperlekehkan kemampuan mereka sedangkan pada masa yang sama pemimpin negara melaung-laungkan bahawa tenaga pakar dalam negeri adalah setanding dengan pakar luar negeri.

Agaknya inilah sikap pemimpin Islam Hadhari yang sentiasa bercakap tak serupa bikin.


Menjawab soalan Hashim Jahaya (BN-Kuala Kedah) di Dewan Rakyat hari ini, Abdullah berkata kerajaan juga sedang berusaha meningkatkan kualiti dan kecekapan penjawat awam melalui penguasaan bidang teknologi atau teknikal.

Di samping itu, Bernama melaporkan, Institut Integriti Malaysia juga memainkan peranan mengadakan kursus-kursus bagi melahirkan kakitangan awam yang berwibawa.

Bagaimanpun, usaha itu mengambil masa disebabkan masalah-masalah yang ada pada hari ini, misalnya hal-hal berkaitan birokrasi.

"Tetapi usaha diteruskan. Tidak ada sikap berlenggah-lenggah atau menganggap perkara ini tidak penting," katanya.

Sebab projek gagal

Menjawab soalan asal Hashim, Perdana Menteri memberi jaminan bahawa semua projek di bawah Rancangan Malaysia Kelapan (RMK-8) yang gagal disiapkan akan dibawa ke Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9).

Beliau berkata projek-projek yang belum siap itu akan menjadi perkara yang mesti dilaksanakan dalam RMK-9.

"Memang ada projek-projek yang dirancang dalam RMK-8 yang belum dapat dilaksanakan berikutan pelbagai masalah tetapi ia akan dibawa ke RMK-9 dan kita bukan hendak biarkan ia terbengkalai," katanya.

Abdullah berkata antara faktor yang menyebabkan projek-projek berkenaan gagal disiapkan termasuk isu tanah dan halangan daripada rakyat.

"Sekarang tanah pun kalau dibangkang oleh rakyat, maka tidak jalanlah projek berkenaan dan akan tertangguh juga. Sementara menunggu penyelesaian daripada mahkamah kadang-kadang kalau mahkamah itu memberi keputusan yang lain pula kita kena usahakan cari tanah yang lain," katanya.

Abdullah berkata pelaksanaan projek-projek pembangunan di negara ini adalah secara berterusan dan tidak dihentikan sekalipun telah melampaui jangka masa sebenar pelaksanaannya.

Beliau berkata kerajaan sentiasa memantau projek-projek pembangunan yang dilaksanakan termasuk jumlah projek yang gagal disiapkan bagi memudahkan kerajaan menentukan peruntukan tambahan yang diperlukan bagi meneruskan projek-projek yang belum selesai itu selain peruntukan untuk memulakan projek dalam RMK-9.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59