Friday, 17 March 2006

KAJI AUKU : JAWAPAN STOPA MAMAT MACAM JKKK KAMPUNG


BUKIT KATIL 17 MAC : Jawapan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Mustapa Mohamad ketika ditanya berkenaan pindaan AUKU seolah-olah sama seperti AJK JKKK Kampung. Semalam Mustapha berkata beliau memerlukan masa untuk meneliti dan mengkaji cadangan pindaan Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) kerana hanya baru tiga minggu dilantik ke jawatan tersebut.

Sebagai menteri tidak perlulah Mustapha memberikan alasan sedemikian kerana menteri sepatutnya sentiasa bersedia untuk memikul tanggungjawabnya tidak kira baru atau lama.

Beliau berkata, kementeriannya sedang mendapatkan lebih banyak cadangan dan maklumat daripada pelbagai pihak sebelum membuat keputusan mengenai sebarang pindaan terhadap akta tersebut.

"Kalau kata beliau perlu banyak maklumat, tak payah tunggu lama, kerana 'berguni-guni' maklumat tentang ketidakadilan HEP, kezaliman AUKU, ketidakdilan dalam kenaikan pangkat telah dilaporkan kepada menteri yang lalu" jelas Khairuddin Ismail Setiuasaha DPP Kawasan Bukit Katil yang juga merupakan bekas Presiden Persatuan Mahasiswa Islam (PMI) salah sebuah IPTA.

"Takan beliau tak boleh rujuk kepada rekod dan maklumat-maklumat dahulu. Beliau bukan orang baru dalam arena pengajian tinggi, sebelum jadi ahli politik pun beliau adalah pensyarah universiti" tambah Khairuddin lagi.

Mustapha dilaporkan berkata kepada pemberita selepas menemui pengurusan kanan universiti-universiti awam tempatan di ibu negara hari ini semalam bahawa buat masa ini kementeriannya sedang mengumpul maklumat dari pihak universiti, pelajar dan sebagainya sebelum bentuk pindaan itu diumumkan.

Mustapa berkata, cadangan dan maklumat yang akan diperolehi kali ini mungkin berbeza dengan apa yang dilakukan oleh menteri terdahulu, Datuk Shafie Salleh yang digugurkan dalam rombakan kabinet baru-baru ini.

Mengenai pelajar warga negara Bangladesh yang dilaporkan telah menyalahgunakan pas pelajar mereka, Mustapha berkata, pihaknya akan berbincang dengan Kementerian dalam Negeri (KDN) untuk menangani masalah tersebut.

Beliau berkata, kementeriannya memandang serius perbuatan pelajar terbabit kerana ia juga boleh membahayakan keselamatan negara.

Dapatkan penjelasan

“Kementerian merancang memanggil pusat pengajian terbabit bagi mendapatkan penjelasan dari mereka,” katanya lagi.

Mengenai cadangan Menteri Besar Selangor yang juga Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM) Datuk Seri Mohd Khir Toyo supaya membenarkan mahasiswa memababitkan diri dengan kegiatan luar, Mustapha berkata: “Kami akan mengkaji perkara itu.”

Katanya, kajian itu meliputi sama ada ia memerlukan pindaan terhadap Auku atau undang-undang kecil universiti.

Mustapha memberitahu, dalam perjumpaan dengan pihak universiti hari ini, kerajaan memberi penerangan dan penjelasan mengenai pelbagai isu termasuk isu kenaikan harga minyak.

Beliau berkata, ada pelajar dan kakitangan universiti bertanya mengapa kerajaan menaikkan harga minyak sedangkan Sarawak dan Terengganu mengeluarkan minyak untuk keperluan negara.

“Mereka juga ingin tahu mengenai rancangan kerajaan untuk pengajian tinggi dalam Rancangan Malaysia ke Sembilan (RMK 9),” katanya.

Sumber : Malaysiakini

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59