Thursday, 30 March 2006

ISU JAMBATAN BENGKOK : SEBAHAGIAN AHLI PARLIMEN GESA MALAYSIA JANGAN TUNDUK KEPADA SINGAPURA


KUALA LUMPUR 30 Mac - Satu dari isu yang hangat diperdebatkan di dalam Parlimen semasa perbahasan menjunjung kasih keatas Titah Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agung semalam ialah isu hubungan dengan Singapura.

Ahli Parlimen PAS Kubang Kerian, YB Salahuddin Ayub mempertikaikan kelemahan dan 'kelembikan' kerajaan Malaysia apabila sentiasa tunduk dengan kemahuan Singapura dalam apa juga rundingan pada masa lalu.

Beliau berkata isu Pulau Batu Putih, isu air dan lain-lain semuanya berpihak kepada Singapura. Sekarang mereka mengenakan syarat supaya Malaysia membuka ruang udara untuk penerbangan pesawat tentera dan juga membekalkan pasir kepada mereka.

Sementara itu sebahagian besar Ahli Parlimen supaya Malaysia tidak tunduk kepada Singapura dalam hal pembinaan jambatan baru ini.

Antara Ahli Parlimen yang membahaskan isu ini ialah Bung Mokhtar Radin (Kinabatangan), Razali Ibrahim (Muar), Badrudin Amiruddin (Yan) dan lain-lain.

Menteri Luar, Syed Hamid Albar ketika menjawab persoalan berkaitan isu ini menjelaskan segala keputusan berkenaan isu jambatan ini akan dibuat oleh kerajaan. Kementeriannya hanya menjalankan polisi dan tindakan yang telah diputuskan oleh kerajaan.Majlis Belia Negeri Johor (MBNJ) mengesa kerajaan supaya jangan bertolak ansur terhadap permintaan Singapura yang mahukan bekalan pasir dan pengunaan ruang udara negeri Johor sebagai balasan untuk persetujuan pembinaan jambatan lurus.

Sementara itu Presiden MBNJ, Datuk Ramli Ismail mahu kerajaan bertegas dalam soal kedua-dua tuntutan ini kerana ia melibatkan maruah Negara.

Bercakap kepada Utusan Malaysia di sini, beliau berkata, adalah amat mengaibkan jika terdapat individu-individu tertentu yang cuba membantu atau menyokong permintaan negara jiran itu semata-mata untuk membolehkan pembinaan jambatan lurus diteruskan.

``Kami tidak memaafkan pengkhianat bangsa ini yang merelakan diri mereka menjadi dalang kepada republik ini, ujarnya lagi.

Justeru, tegas beliau, kerajaan perlu bertegas untuk meneruskan pembinaan `Jambatan Indah' dan tidak perlu tunduk dengan tuntutan tersebut.

Kedua-dua permintaan Singapura itu dikatakan menjadi `halangan' kepada rundingan antara kedua negara sejak sekian lama dan tindak tanduk republik itu dianggap sebagai usaha melengah-lengahkan proses pembinaan jambatan baru menggantikan Tambak Johor yang mengakibatkan kerugian kepada Malaysia.

Sementara itu, Ramli berharap masyarakat dan para pemimpin belia berfikir dengan lebih matang terhadap perkembangan dunia hari ini agar mereka tidak dijadikan alat untuk kepentingan mana-mana pihak.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59