Thursday, 30 March 2006

ISLAM HADHARI TIDAK GALAKKAN WANITA ISLAM MEMAKAI TUDUNG


MELAKA 30 Mac - Ajaran Islam Hadhari yang diasaskan oleh As-Syeikh Al-Badawi tidak menggalakkan wanita Islam memakai tudung. Maka oleh sebab itu sebahagian besar pemimpin wanita parti Islam Hadhari tidak memakai tuduh, malah yang memakain tudung pun masih menayangkan jambul mereka.

Oleh kerana itulah kerajaan Islam Hadhari juga tidak menggalakkan pelajar-pelajar wanita di sekolah-sekolah memakai tudung kerana ianya sejajar dengan ajaran Islam Hadhari yang diamalkan mereka. Lihat sahaja bagaimana gelagat penyanyi wanita yang menyanyikan lagu Islam Hadhari sebelum berita perdana jam 8 malam di RTM1. Kedua-dua penyanyi tersebut tidak memakai tudung sebagaimana yang diajar oleh Islam sebenar.

Dari pengamatan kita jelas Islam Hadhari tidak mewajibkan pemakaian tudung dan kalau pakaipun hanyalah melepaskan batuk ditangga samada menayangkan jambul, tunjuk leher, tayang dada dan sebagainya. Sebahagian besar pemimpin wanitanya pula hanya menyangkutkan tudung di bahu-bahu mereka.

Dalam parlimen semalam, pemimpin mereka menjelaskan pendirian Islam Hadhari dalam hal pemakaian tudung ini.Pihak sekolah tidak boleh memaksa mana-mana pelajar perempuan untuk memakai tudung kerana ia bukan merupakan pakaian atau uniform yang wajib.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Noh Omar berkata, bagaimanapun, ini tidak bermakna kerajaan tidak menyokong pelajar perempuan beragama Islam yang memakai tudung di sekolah. Cakap pun berbelit-belit.

``Kita hanya menggalakkan pelajar perempuan Islam memakai tudung, tetapi tidak ada sesiapa termasuk pihak sekolah boleh memaksa mereka yang enggan berbuat demikian,'' katanya ketika menjawab soalan tambahan Datuk Wan Adnan Wan Mamat (BN-Indera Mahkota) di Dewan Rakyat, di sini hari ini.

Justeru, Noh meminta ibu bapa yang mendapati anak mereka dipaksa memakai tudung oleh pihak sekolah, supaya menghubungi Kementerian Pelajaran.

Lihat bagaimana mereka menangani permasalahan imi. Bukannya hendak mendidik pelajar-pelajar Islam kearah mengamalkan ajaran Islam, malah tidak menyokong pihak sekolah untuk mewajibkan pelajar-pelajar mereka memakai tudung.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59