Wednesday, 15 March 2006

ILMU EKONOMI MANA YANG Umno BELAJAR


KUALA LUMPUR 15 Mac - Sebagaimana lumrah alam apabila kos modal sesuatu barangan itu naik, maka sudah tentu harga jualnya akan naik dan ianya memberikan kesan besar kepada pengguna.

Itulah yang berlaku kepada pengusaha bas yang terpaksa menaikkan tambang bas akibat kenaikan harga minyak baru-baru ini. Jika tambang tidak dinaikkan sudah pasti keuntungan mereka semakin menguncup. Itu sifir ekonomi yang sangat asas yang semua orang tahu tidak perlu belajar tinggi-tinggi sampai PhD.

Tetapi sifir ekonomi asas inipun tidak difahami oleh Pemuda UMNO yang menyokong tindakan tegas dikenakan terhadap pengusaha bas yang ingkar dengan arahan kerajaan supaya tidak menaikkan kadar tambang disebabkan kenaikan harga minyak.

Pengerusi Biro Ekonomi pergerakan itu, Reezal Merican Naina Merican berkata, kenaikan kadar tambang yang dikenakan sama ada menggunakan terma `Yuran Pentadbiran Sementara' atau apa juga terminologi, tidak memberikan justifikasi kepada mana-mana pihak untuk menaikkan kadar tambang.

Apakah peningkatan 18 peratus kenaikan harga minyak ini tidak memberikan justifikasi yang konkrit kepada untuk menaikkan tambang bas walaupun ianya menyiksakan pengguna namun ianya terpaksa dilakukan.

Reezal berkata, tindakan menaikkan kadar tambang seperti itu boleh disifatkan sebagai tidak bertanggungjawab dan mampu mensabotaj usaha kerajaan memperkasakan sistem pengangkutan awam.

"Sabotaj atau tidak tidak berbangkit kerana takkanlah kami berniaga pulang modal je, nak juga dapat untung" jelas salah seorang peniaga yang tidak mahu namanya disiarkan ketika diminta mengulas kenyataan Reezal di atas.

"Memanglah kami kasihan kepada pengguna tetapi, kami kena kasihan juga kepada diri sendiri. Dari mana Pemuda Umno ni belajar ekonomi ni" tambah beliau lagi.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59