Friday, 31 March 2006

Harga bahan petroleum akan terus meningkatKUALA LUMPUR 31 MAC : Bersedialah untuk berdepan dengan kenaikan harga sumber tenaga atau bahan api sepanjang tempoh lima tahun akan datang. Inilah isyarat yang diberikan dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RM9).

Sepanjang tempoh rancangan pembangunan jangka panjang ini, kerajaan akan secara berperingkat-peringkat mengurangkan subsidi dalam harga minyak, sekaligus akan menaikkan harga bahan tersebut.

Pada 28 Februari lalu, harga minyak petrol, diesel dan LPG dinaikan 30 sen selepas kerajaan mengurangkan jumlah subsidi minyak bagi tahun ini.

Menurut laporan RM9, langkah-langkah akan diambil untuk mengkaji semula struktur harga sumber tenaga supaya ia menggambarkan harga pasaran sebenar.

Langkah ini juga bertujuan untuk meningkatkan keberkesanan penggunan bahan api dan mengelakkan pembaziran.

Kerajaan juga mahu memastikan pihak yang menguruskan sumber tenaga yang semakin pupus menggunakan dengan optimum dan berkesan sumber tenaga berekenaan.

Ini merupakan sebahagian daripada strategi untuk memastikan sepanjang tempoh lima tahun ini sektor tenaga dapat tumbuh dengan sihat bagi menyokong pembangunan ekonomi negara.

Tingkat produktiviti

Strategi lain yang akan dilaksanakan ialah meningkatkan produktiviti dan keberkesanan bekalan dan pengunaannya.

Kerajaan juga mahu mengurangkan pergantungan pada bahan petroleum dengan membangunkan sumber tenaga alternatif serta mempromosi penggunaan sumber tenaga yang boleh dikitar semula.

Tumpuan juga akan diberikan pada penggunaan sumber tenaga secara berkesan di sektor pengangkutan, perindustrian dan di bangunan-bangunan kerajaan.

Untuk kepentingan rakyat luar bandar, kerajaan juga bercadang memperluaskan bekalan tenaga eletrik ke Sabah dan Sarawak.

Menyentuh tentang bekalan tenaga sepanjang tempoh RM9 pula, keseluruhan permintaan untuk bahan api dijangka meningkat 6.3 peratus setahun selari dengan pertumbuhan dalam Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP) pada sepanjang tempoh berkenaan.

Sektor pengangkutan dan industri dijangka terus menjadi pengguna utama tenaga merangkumi 41.1 dan 38.8 peratus daripada keseluruhan penggunaan tenaga pada tahun 2010.
Peningkatan permintaan dari sektor pengangkutan disebabkan oleh kenaikan penggunaan pengangkutan dalam industri pelancongan, pertanian dan pembuatan.

Untuk mengimbangi permintaan yang semakin meningkat, kerajaan akan memastikan sumber bekalan yang berterusan. Operasi mencarigali minyak mentah dan gas asli akan digiatkan terutamanya di Sabah dan Sarawak.

Operasi Petronas

Langkah berterusan akan dilakukan untuk menarik lebih banyak syarikat minyak antarabangsa melabur dalam operasi mencarigali minyak terutamnya di kawasan laut dalam.

Kerjasama dan perkongsian dalam operasi mencarigali antara Petronas dengan syarikat minyak akan digalakkan.

Sepanjang tempoh RM9 ini pengeluaran minyak mentah negara dijangka mencapai 695,000 tong sehari. Pada RM8 pengeluaran minyak mentah negara ialah 681,000 tong sehari pada tahun 2000 dan mencapai 727,000 tong sehari pada 2005.

Eksport minyak mentah negara pula 369,00 tong sehari
pada tahun lalu bernilai RM8.5 bilion.

Di samping itu Petronas akan terus mengkaji semula operasi hiliran dan huluannya diluar negara bagi memenuhi cabaran pasaran minyak global.

Usaha juga akan dilakukan untuk meningkatkan rezab dan pengeluaran dari pelaburan huluan Petronas selain mengembangkan aktiviti hiliran yang sedia ada.

Sebanyak RM43.8 bilion dijangka dibelanjakan oleh Petronas sepanjang tempoh ini dengan 30 peratus atau RM13.1 bilion untuk operasi mencari gali minyak dan gas serta kerja pembangunan dan penyelidikan (R&D).

Sebanyak RM30.7 bilion lagi akan digunakan untuk membaiki infrastruktur bekalan minyak dan gas termasuk menambah stesen minyak dan memajukan sektor petrokimia.

Penggunaan arang batu

Permintaan tenaga eletrik pula dijangka meningkat pada kadar 7.8 peratus setahun kepada 20,087 MW pada 2010 manakala kapasiti bekalan meningkat kepada 25,258 MW pada akhir tempoh RM9.

Penggunaan arang batu sebagai sumber tenaga di stesen penjana eletrik dan sektor industri dijangka meningkat kepada 19 juta tan dan 22 juta tan dengan beroperasinya dua stesen penjana eletrik berkuasa arang di Semenanjung pada tempoh ini.

Kerajaan juga akan mengambil langkah membangun dan menggalakkan penggunan sumber tenaga boleh dikitar semula seperti tenaga solar dan hydrogen di stesen-stesen penjana eletrik dan menggalakkan penggunaan tenaga bio dalam sektor pengangkutan.

Secara umumnya tumpuan pada sektor tenaga dalam RM9 ialah meningkatkan keberkesanan penggunaan sumber tenaga yang sedia ada dan mencari sumber tenaga baru. Dan kerajan mahu rakyat berkongsi kosnya dengan cara mengurangkan subsidi minyak.

Bersedialah menghadapi harga bahan petroleum yang lebih tinggi dalam tempoh lima tahun akan datang.

Sumber : Malaysiakini

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

1 Comment:

Anonymous said...

pddzeudpqdihuepkhkvr, http://yahooscanner.net Yahoo scanner, OzdtauO.

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59