Wednesday, 1 March 2006

HABUAN MENANTI PEMIMPIN KERAJAAN


'Patutlah orang-orang Umno berebut-rebut nak jadi pemimpin' itulah kata-kata sahabat saya suatu ketika dahulu.

Dalam hati saya berkata sendirian 'Tak tahu lagi ke'. Cerita ini semua orang dah tau. Berapa kerat sahaja pemimpin Umno yang ada hari ini yang berjuang bukan kerana habuan. Kalau ada pun mungkin mak cik-mak cik atau pak cik-pak cik kat kampung yang baca surat khabar pun terbalik, dengus hati saya.

Semalam sekali lagi terbukti bagaimana senangnya pemimpin Umno mendapat duit 'terpijak'. Media melaporkan bahawa bekas Menteri Penerangan Datuk Seri Abdul Kadir Sheikh Fadzir yang meletak jawatan 14 Februari lalu, telah dilantik sebagai pengerusi tiga buah syarikat berkuatkuasa hari ini.

Abdul Kadir dilantik sebagai pengerusi Karambunai Corp Bhd, FACB Industries Incorporated Bhd dan Petaling Tin Bhd.

Di Karambunai, beliau menggantikan Tengku Datuk Zainal Adlin Tengku Mahamood yang akan mengosongkan jawatan itu mulai 1 Mac.

Menurut laporan Bernama, di FACB pula, Abdul Kadir akan menggantikan Datuk Sulaiman Sujak yang dijadikan timbalan pengerusi mulai 1 Mac.

Di Petaling Tin, beliau menggantikan Datuk Jaafar Abu Bakar yang dijadikan timbalan pengerusi lembaga pengarahnya mulai 1 Mac.

Menjadi seorang pengerusi syarikat bukanlah susah sangat yang penting seseorang itu mesti mempunyai nama yang disegani dan ada hubungan rapat dengan kerajaan. Elaunnya sudah tentu ribuan ringgit. Kalau jadi pengerusi sana pengerusi sini sudah tentu elaunnya mencecah angka lima enam angka. Kenaikan minyak 30 sen pun tak rasa apa.

Bayangkanlah berapa banyak salah seorang anak Mahathir yang menjadi pengerusi berpuluh-puluh syarikat sewaktu masa dahulu.

Secara bergurau saya berkata kepada kawan saya, 'kalau engkau nak senang masuk la Umno tapi perangai dan stail engkau kena ubah, kena pandai pergi karaoke, dangdut, main betina, tipu sana tipu sini, bodek sana bodek sini baru boleh' kata saya. Dia mengucap panjang mengakhiri perbualan.

Di hantar oleh IFOSBAHAW

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59