Thursday, 9 March 2006

DUA BUAH BAS DI MELAKA NAIKKAN KADAR TAMBANG 10 %


MELAKA 9 MAC -- Walaupun kerajaan memberi amaran supaya kadar tambang tidak dinaikkan, dua buah syarikat bas pengangkutan awam di sini menaikkan kadar tambang masing-masing sebanyak 10 sen dan 20 sen hari Rabu.

Sebuah bas perkhidmatan henti-henti di antara Melaka Raya ke Terminal bas di Melaka Sentral di pusat bandar menaikkan tambangnya daripada 90 sen kepada RM1.

Tiada notis ditampalkan di bas berkenaan mengenai kenaikan tambang itu.

Tinjauan Bernama juga mendapati sebuah lagi syarikat bas yang melakukan perkhidmatan angkut di antara Melaka Sentral ke Pengkalan Kempas di Negeri Sembilan juga menaikkan kadar tambang mereka.

Tambang di antara Melaka Sental ke Kem Terendak dinaikkan kepada RM2.30 sen daripada RM2.10 sen.

"Kami hanya mengikut arahan daripada pihak pengurusan syarikat untuk menaikkan kadar tambang sebanyak 10 peratus bermula hari ini," kata seorang pemandu ketika ditanya mengenainya.

Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) dilaporkan dua hari lepas, akan mengenakan denda maksimum RM300 dan menggantung lesen pengusaha pengangkutan awam yang berdegil menaikkan caj tambahan kerana kerajaan sudah meluluskan kenaikan 20 peratus Mei tahun lepas.

Harga runcit petrol, diesel dan gas petroleum cecair (LPG) masing-masing naik 30 sen seliter dan sekilogram berkuat kuasa 28 Feb lepas.

Bernama.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59