Friday, 24 March 2006

DERIH JUSOH SYOK SENDIRI


MELAKA 24 Mac - Menteri Besar Terengganu, Derih Jusoh dilaporkan syok sendiri dengan memuji pembangunan negeri yang ditadbirnya sekarang.

``Orang Terengganu kini berbangga mengaku mereka berasal dari negeri ini kerana banyak perubahan yang dibawa kerajaan Barisan Nasional (BN) sejak dua tahun lalu,'' demikian kenyataan Derih Jusoh yang disifatkan angkat bakul sendiri.

Menurut beliau lagi, keadaan itu jauh berbeza semasa negeri ini di bawah pemerintahan Pas sehingga menyebabkan ada yang `malu' mengatakan mereka rakyat negeri ini.

Berbanding Pas, kata beliau, kerajaan BN telah berjaya membawa pembangunan mental dan fizikal kepada rakyat dan negeri ini sejak memenangi pilihan raya umum pada 2004.

Jelasnya, ini termasuklah pembinaan pelbagai projek seperti Lebuhraya Pantai Timur (LPT), pembesaran lapangan terbang dan pembinaan Universiti Darul Iman Malaysia (UDIM).

Derih Jusoh lupa bahawa orang Terengganu juga ber'bangga' kerana sekarang mereka kena membayar cukai pintu, maksiat semakin meningkat, kerajaan mereka bertindak zalim merobohkan rumah rakyat dan masjid serta bermacam-macam lagi.

Derih dilaporkan berkata demikian ketika ditanya mengenai perubahan paling ketara di negeri ini selepas genap dua tahun pemerintahan kerajaan BN di negeri ini, semalam.

Menurutnya, rakyat Terengganu juga gembira dengan suasana dan kualiti hidup mereka pada masa ini yang lebih baik berbanding sebelum ini.

``Kita membawa banyak pembangunan ekonomi dan mewujudkan budaya mesra dan kehidupan lebih selesa,'' ujarnya.

Tetapi Derih lupa bahawa masih ramai anak-anak muda yang tidak mempunyai pekerjaan.

Idris memberitahu, walaupun banyak pembangunan fizikal telah dijalankan sejak dua tahun, beliau menganggapnya hanya melepasi separuh daripada apa yang dirancang dan diinginkan kerajaan negeri.

``Selepas dua tahun kita telah laksana lebih daripada 50 peratus apa yang dijanjikan dan dalam masa dua atau tiga tahun akan datang banyak lagi akan dikecapi rakyat,'' ujarnya.

Kita pun belum nampak apa sebenarnya pembangunan yang dikatakan 50 peratus itu. Universiti belum siap, Lebuhraya belum siap dan semuanya itu pula adalah projek kerajaan pusat bukan projek kerajaan Derih Jusoh.

Selain itu dikalangan orang Umno sendiri ramai yang tidak puashati kerana sindrom 'Besutmari' tetapi mereka hanya mendiamkan diri menunggu masa untuk bertindak ataupun mungkin akan mengambil sikap 'silent protes' suatu masa nanti.

Rakyat sebenarnya sudah cerdik dengan helah dan tipu muslihat Derih Jusoh. Silap-silap lepas pilihanraya umum Derih Jusoh boleh bungkus.

Terdahulu sebelum majlis itu, Idris bersama kira-kira 300 orang kakitangan kerajaan negeri termasuk wakil rakyat dan ketua jabatan, menghadiri solat hajat dan tahlil meraikan ulang tahun kedua kemenangan BN di Wisma Darul Iman.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59