Friday, 31 March 2006

AS hentikan bantuan kepada Palestin


Gambar PM Palestin Ismail Haniyeh berjabat tangan dengan Presidennya Mahmoud Abbas ketika majlis angkat sumpah kabinet Palestin Rabu lalu.

BANDAR GAZA 31 Mac
- Setelah Kanada mengesahkan untuk memberhentikan bantuan kepada Palestine, Presiden Amerika Syarikat (AS), George W. Bush pula menyatakan beliau tidak akan memberikan bantuan kepada kerajaan Palestin yang diketuai oleh pergerakan Hamas.

Beliau berkata demikian pada 29 Mac lalu sebagai mengulas majlis mengangkat sumpah barisan Kabinet Hamas di Tebing Barat dan Gaza Rabu lalu.

``Saya bersedih mengenangkan penderitaan penduduk Palestin. Mereka telah diperintah selama bertahun-tahun oleh sebuah kerajaan yang mengecewakan tetapi kami tidak boleh membiayai sebuah negara yang mahu memusnahkan jirannya,'' kata Bush dalam satu ucapan di Washington.

Awal semalam, sejurus selepas Hamas mengambil alih kuasa secara rasmi, Kanada menjadi negara Barat pertama mengumumkan pembekuan bantuan kepada Pihak Berkuasa Palestin (PA).

Langkah itu dijangka disusuli oleh negara Barat lain.

Dengan diterajui oleh Hamas, PA menghadapi boikot ekonomi antarabangsa yang boleh melumpuhkannya dan dijangka mula mengalami kesulitan minggu depan apabila gaji bulan ini perlu dibayar kepada kira-kira 140,000 kakitangan kerajaan.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59